Hoe betrouwbaar zijn algoritmes?

Hoe betrouwbaar zijn algoritmes?

Hunkemöller werkt al drie jaar met een videoselectie van kandidaten. Kandidaten beantwoorden in een video-opname twee vragen die veel zeggen over hun persoonlijkheid. Tot nu toe werden die video’s beoordeeld door recruiters. Dat werkte goed, maar maakte de doorlooptijd van de sollicitatieprocedure ook langer.

Om die in te korten, gaat Hunkemöller nu nog een stap verder. De video-opname wordt beoordeeld door een algoritme. Dit algoritme is gebaseerd op hun 100 succesvolste medewerkers. Hiermee wordt bepaald of je bij Hunkemöller past. Verondersteld wordt dat dit een objectiever resultaat geeft. Maar is dat ook zo? Hoe betrouwbaar zijn algoritmes?

Videoselectie: hoe betrouwbaar zijn algoritmes?

Om te beginnen: ik vind het een interessante ontwikkeling. In eerste instantie dacht ik ‘nee, dat kan niet’. Maar daarna bedacht ik dat een selectieprocedure altijd een subjectief proces is. En ook al zijn het ervaren recruiters, die gewend zijn om video’s te beoordelen, er blijft altijd een subjectief aspect. Ik moest ook denken aan een vraag uit de nationale AI-cursus, die er over ging of je een diagnose liever door een dokter of door een algoritme zou laten stellen. Gevoelsmatig kies je (of in ieder geval: ik) voor de dokter. Maar er is alle kans dat een algoritme het een stuk beter doet. Tegelijkertijd zijn algoritmes even bevooroordeeld als de mensen die ze maken. Kortom: eigenlijk weet ik het nog steeds niet. Ik ben dan ook heel benieuwd of deze aanpak van Hunkemöller succesvol blijkt te zijn.

Reacties zijn gesloten.