3 x 3 van 2021: lezen, luisteren en volgen

3 x 3 van 2021: lezen, luisteren en volgen

Geïnspireerd door de beste 9 van 2021 op Instagram (maar dan 3 x 3) én op de trendlijstjes die je nu ongeveer overal ziet opduiken. Maar dan net even anders. Want: ik houd van lijstjes! En dus wilde ik de kans om een eigen 3 x 3 van 2021 lijstje te maken, niet laten lopen. Hier komen ze dus mijn 3 x 3 van 2021: 9 tips om te lezen, te luisteren en te volgen.

.

3 x lezen

.

Tip 1: Canon van leren & ontwikkelen – 50 concepten en hun grondleggers

Dit is de nieuwste editie van een basiswerk over leren en ontwikkelen in organisaties. Deze versie is volledig herzien (in vergelijking met de versie uit 2012) en bevat actuele ontwikkelingen en inzichten en ook nieuwe stromingen uit de organisatiekunde. Het principe van het boek is dat er redelijk recht-toe-recht-aan toelichtingen worden gegeven op de concepten. Daarnaast geven de auteurs ook hun persoonlijke fascinatie, ervaringen en/of reflectie mee. Ik denk dat het een boek is dat je als L&D’er in je kast hoort te hebben staan. Om te lezen, maar vooral ook om als naslagwerk te gebruiken. Je kunt hem (onder andere) hier bestellen. 

.

Tip 2: Blended leren ontwerpen – alles over tools, design en faciliteren

Ook deze kwam ik vaak tegen op LinkedIn. Al is het maar omdat ik deelneem aan een groep waar de auteurs ook in te vinden zijn. Het maken van een doordachte blend van online en offline leren, is een kunst op zich. En in dit boek wordt je meegenomen in verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Met de keuzes die je kunt maken, maar ook handvatten, modellen en tips. Zodat je daarmee vervolgens weer je eigen plan kunt trekken. Dit boek kun je hier bestellen.

.

Tip 3: De plakfactor

Over waarom sommige ideeën aanslaan en andere helemaal niet. Over hoe je met communicatie een product succesvol in de markt kunt zetten. En ja, ook L&D is een product. Ik vond het zelf inspirerend en concreet en heb er ook wel eye-openers in gevonden. Het boek bestel je hier.

.

Lees ook: leesvoer voor de zomervakantie

.
3 x 3 van 2021

3 x Luisteren

.

Tip 1: No more boring learning

Met elke week een nieuw onderwerp dat iets te maken heeft met de wereld van L&D. Ik vind dit een leuke podcast vanwege de combinatie van praktisch en wetenschappelijk onderbouwd. In bijna iedere podcast hoor je wel iets waar je wat mee kunt. De meeste afleveringen duren een halfuurtje en dat is voorbij voordat je met je ogen kunt knipperen. Je kunt deze podcast hier vinden.

.

Tip 2: Blokkie blended

Dit is veel meer dan een podcast over blended learning. Het inspireert en maakt blended learning praktisch en haalbaar. Na het luisteren heb je het gevoel dat je het zelf ook kunt. De podcast wordt gemaakt vanuit de hogeschool Rotterdam en richt zich daarom primair op hoger onderwijs. Maar ook voor andere doelgroepen heb je er zeker aan. Je kunt hier meer over de podcast lezen (met link naar de podcast zelf).

.

Tip 3: De Universiteit van Nederland

Dit gaat niet specifiek over L&D, maar er komen wel onderwerpen langs die zeker raakvlakken hebben. Denk aan psychologie, marketing of communicatie. Vanuit een prikkelende vraag bespreekt een wetenschapper de theorie erover en komt er uiteindelijk een antwoord. De stijl is een beetje TedX-achtig, waardoor het snel gaat en leuk is om naar te luisteren. Je vindt ‘m hier.

.

3 x Volgen

.

Tip 1: Barend Last

Barend Last heeft veel interessants te vertellen over blended learning. Wetenschappelijk onderbouwd, maar ook praktisch. Zelf denk ik toch al wel heel veel te weten over blended learning, maar in zijn posts lees ik best vaak toch weer nieuwe dingen. En dat maakt dat ik ‘m leuk vind om te volgen op LinkedIn. Wil jij dat ook? Dat kan hier.

.

Tip 2: Frankwatching

Ook dit gaat niet specifiek over L&D, maar de raakvlakken zijn er zeker. Het gaat over online tips en trends op het gebied van marketing, communicatie, social media en tech. Ik denk dat het ook voor L&D’ers heel inspirerend kan zijn, omdat het andere invalshoeken en aanpakken kan opleveren of informatie geeft over tools of social media die voor ons ook toepasbaar zijn. Zelf lees ik vooral de categorie ‘content’ graag. Je vindt de website van Frankwatching hier.

.

Tip 3: Will Thalheimer

Dit is een wetenschapper die ik volg op LinkedIn, die zijn focus heeft op het maken van betere evaluatie. Evaluaties die informatie opleveren waar je ook daadwerkelijk wat mee kunt en die laten zien wat je als L&D’er bijdraagt voor de organisatie. Heel eerlijk: mijn interesse komt ook wel voort uit specifieke interesse voor dit onderwerp op het moment. Maar ik denk tegelijkertijd graag dat ik daar vast niet de enige in ben. Je kunt deze man hier volgen.

.

Reacties zijn gesloten.