5 voorbeelden van microlearning
Microlearning is hip, hot en happening. In het onderzoek dat Develhub deed naar leren in Belgische en Nederlandse organisaties, komt dat ook weer terug. Dat maakt dat de vraag ‘moeten wij daar ook wat mee?’ een hele actuele is. Eerder schreef ik al over het wat, waarom en hoe van microlearning. Dat helpt je (hopelijk) om gedegen na te denken of je iets met microlearning moet willen. Of is misschien een fijn startpunt daarvoor.
Maar het kan soms juist handig zijn om andersom te beginnen. Bij concrete voorbeelden van microlearning en van daaruit weer terug af te pellen. Omdat het je kan helpen om op een creatievere manier naar de invulling te kijken. Of omdat het je een bredere blik kan geven. En dat is wat ik hier wil doen. Jou inspireren met leuke, interessante en/of handige voorbeelden van microlearning.
Voorbeeld 1: een uitlegvideo of gifje
Zelf zoek je vast ook meteen op YouTube als je wilt zien hoe iets moet. Zo kan ikzelf nu netjes glasranden kitten, met dank aan een video van een schilder. Als je goed nadenkt over opbouw van het verhaal en to-the-point blijft, is dit ook een heel laagdrempelige vorm. Immers, je pakt je telefoon erbij en kunt ‘m als een one-taker (in één keer dus) zo opnemen. Daarna kun je nog een klein beetje bewerken, maar dat hoeft niet per se. Het heeft ook juist zijn charme als je nog ziet en herkent dat de video is gemaakt door die ene collega. En dus niet door die videoprofessional.
Bedenk dat een uitlegvideo ook heel minimaal kan zijn. Sterker nog: het hoeft niet per se een video te zijn. Een hele korte handeling kun je ook laten zien in een gifje.
Voorbeeld 2: een uitlegvideo met animatie
Wil je toch iets verder gaan en heb je budget voor een professional, dan vind ik de uitlegvideo’s van de NOSop3 altijd een mooi video. Een voorbeeld vind je hier. Wat ze doen is iemand voor een greenscreen zetten en laten vertellen, terwijl er in tussen van alles in beeld komt. Van tekst tot en met animaties. En daarmee vertellen ze het verhaal in maximaal 10 minuten. Een wat simpeler variant, die minder editwerk vraagt, maar waarin ook zeker wel wat gebeurt dat boeit is deze. Ik vind het vooral een goed voorbeeld omdat het laat zien wat je met een telefoon eigenlijk al kunt. Al hebben ze er hier omheen nog wel van alles gedaan en is dit denk ik niet voor iedereen weggelegd om zelf te doen.
Voorbeeld 3: Stappenplan of infographic
Bij Mc Donalds kloppen elke week wel bedrijven aan die VR willen verkopen. Daarmee kun je een keuken namelijk heel goed virtueel benaderen. Maar de reactie is altijd: waarom zou je dat doen? Een stappenplan op een geplastificeerde poster werkt net zo goed. Zelfs nog beter misschien. Het complete verhaal lees je hier.
En in ongeveer dezelfde categorie, namelijk iets visueel op papier, kun je ook denken aan een infographic. Die kun je ook zelf makkelijk zo maken dat het er ook goed uitziet. Dat doe je bijvoorbeeld in het programma Canva.
Voorbeeld 4: Micro-challenge of game
Daag je medewerkers uit om te leren voor een beloning. Denk bijvoorbeeld aan een quiz, een poll of flashcards. Maar je kunt ook iedereen vragen een videootje te maken over onderwerp x. Of waarin je laat zien hoe jij probleem y oplost. Het maken van die video’s is dan een vorm van een challenge met een beloning. De video’s waar je blij mee bent, kun je vervolgens weer inzetten als microlearning op zich.
Voorbeeld 5: Podcast of audiofragment
Maak een serie korte podcasts over bepaalde onderwerpen en stimuleer je medewerkers om die te luisteren tijdens een lunchwandeling. Veel mensen vinden dat leuk (wel binnen een bepaalde doelgroep natuurlijk). Tegelijkertijd is het ook een makkelijke manier om een verhaal te vertellen. En in de basis kun je al een podcast maken met alleen je telefoon.
Voor een nog kortere versie zou je ook aan audiofragmenten kunnen denken, die je bijvoorbeeld deelt via WhatsApp. Op die manier kun je ook hele verhalen opbouwen.