Als ík dit al kan… wat betekent dat voor creatieve beroepen?

Als ík dit al kan… wat betekent dat voor creatieve beroepen?

Eén prompt, één beeld, en je hebt een overtuigende campagne. AI-tools voor beeldgeneratie lijken het creatieve werk in rap tempo over te nemen. Leuk voor hobbyisten, maar wat betekent dit voor opleidingen en examens in creatieve beroepen?

De technologie dendert door

Wie de ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI een beetje volgt, weet: het gaat snel. Niet alleen tekst, maar ook beeld, geluid en video worden moeiteloos gegenereerd. In de commerciële wereld zie je dat bedrijven experimenteren met AI-gegenereerde beelden voor campagnes. Soms als grapje, soms serieus. En ja, het resultaat is vaak verrassend goed.

Dat is interessant – en ook een beetje confronterend. Want terwijl de technologie ontwikkelt in weken of maanden, heeft het onderwijs jaren nodig om curricula aan te passen. In onderwijs- en examenland, hoor je steeds vaker zorgen: leiden we mensen nu op voor een creatieve beroepen die straks niet meer bestaan?

creatieve beroepen

Wat mij opviel

  • Het tempo van technologische verandering ligt boven dat van ons onderwijs (voor het bedrijfsleven is dat trouwens ook lastig denk ik).
  • AI genereert supersnel beelden, maar de échte waarde zit in het finetunen, aanpassen en afstemmen op merk en doelgroep. En dat is mensenwerk. Maar het is ook niet uit te sluiten, dat AI dat over een tijdje ook kan.
  • Goed nieuws: in vernieuwde kwalificatiedossiers zien we gelukkig AI al terugkomen. Tegelijkertijd zijn er heel veel dossiers die dateren van vóór het AI-tijdperk.

Waarom dit belangrijk is

Als we blijven opleiden voor functies die binnenkort radicaal veranderen, stellen we studenten teleur. En de beroepspraktijk ook. Examinering en onderwijs moeten sneller reageren op technologische ontwikkelingen – niet alleen om bij te blijven, maar om studenten voor te bereiden op een beroepspraktijk die al volop in beweging is. Dat vraagt om alertheid, flexibiliteit en lef in het onderwijsontwerp. Want het alternatief is simpel: je leidt mensen op voor gisteren.

Reacties zijn gesloten.