Best gelezen blogs in 2023

Best gelezen blogs in 2023

Alweer een jaar voorbij! Time flies when you’re having fun! En dan wil ik je, zo vlak voor de feestdagen, graag voorzien van wat fijn leesvoer. Dus: wat waren mijn best gelezen blogs in 2023?

Maar eerst even terugkijken

2023 was een jaar waarin weer veel nieuwe lezers mijn blog en mij persoonlijk wisten te vinden. Heel leuk! En welkom aan alle nieuwe lezers! En voor mezelf was 2023 ook een jaar waarin het heel goed ging met mijn eigen bedrijf. Ik had leuke opdrachtgevers met wie het fijn samenwerken was, leerde van alles over ondernemen en begon met het maken van duidelijker keuzes in wat er wel en niet goed bij mij past. Daarover later nog wel eens meer. En voor nu weer terug naar waar het hier echt om gaat: mijn 3 best gelezen blogs in 2023!

Nummer 1: Van concreet naar abstract

De onbetwiste nummer 1 van de meest gelezen blogs in 2023 is dezelfde als de nummer 1 van vorig jaar. Een blogpost over transfer van leren: van concreet naar abstract. De kern van deze blogpost? Verschillende onderzoeken laten zien dat het geven van concrete voorbeelden transfer makkelijker maakt. Tegelijkertijd kan dit juist ook problemen geven. Leerlingen kunnen de voorbeelden namelijk ook uit hun hoofd leren waardoor er geen transfer is. De clou is daarom om niet alleen concrete voorbeelden te geven, maar langzaam een overgang te maken van concrete voorbeelden naar meer abstracte representaties. 

Meest gelezen blogs in 2022

Nummer 2: 4 kernvragen bij het ontwikkelen van een leerinterventie

Nieuw binnengekomen in de top 3! Deze blogpost gaat over een infographic met daarop 4 kernvragen die je kunt stellen bij het ontwikkelen van een leerinterventie. De infographic is bedoeld om houvast te geven in het ontwerpproces. Hij bevat de belangrijkste stappen en geeft bij iedere stap voorbeelden van hulpvragen die je kunt stellen bij het ontwerpen van een leerinterventie. Het nadeel van het maken van een infographic is natuurlijk dat je keuzes moet maken. Op LinkedIn zag je (onder andere daarom) een mooi gesprek ontstaan over mogelijke aanvullingen. In dat gesprek werden zaken genoemd als conext, transfer, presteren en evaluatie. En er werd ook verwezen naar het e-book van Jeff Kortenbosch over 20 vragen die je moet stellen voordat je over leerdoelen begint.

Lees ook: 3 verrassende tips voor leren in organisaties

Nummer 3: De kenniswaardeketen van Mathieu Weggeman

Deze blogpost stond vorig jaar ook al in de top 3. Kennismanagement wil zeggen dat je de operationele processen zo inricht en bestuurt dat het rendement op kennis hoger wordt. Met andere woorden: je stuurt er actief op, met als uiteindelijke doel dat je meer plezier hebt van de kennis die er binnen je organisatie in huis is. Mathieu Weggeman heeft een model ontwikkeld dat verschillende fasen beschrijft in het behalen van rendement op kennis. Dit model noemt hij de ‘kenniswaardeketen’. Waarbij het belangrijk is dat je de fasen erin structureel doorloopt en je er daarbij bewust bent dat de kennis voor de organisatie in waarde toeneemt als je verder komt in de keten.

Reacties zijn gesloten.