Clubhouse voor online leren: waarom wel of niet?
Ik schreef al eerder over Clubhouse, maar dat was meer ‘hoog over’. Over wat L&D kan leren van Clubhouse. Maar je kunt natuurlijk ook leren met Clubhouse: Clubhouse voor online leren dus. En dat is het onderwerp voor nu. Hoe kun je Clubhouse inzetten voor online leren van anderen en/of jezelf? Wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is Clubhouse?
Clubhouse is een live audiostream met rooms over bepaalde onderwerpen. Je kunt meeluisteren, meepraten en/of zelf een room hosten. Het is live, authentiek en persoonlijk. Gesprekken worden niet opgenomen, en kun je dus ook niet terugluisteren. Voor Clubhouse moet je een iPhone hebben (of een ander Apple-device) én een invite. Je ervaring wordt bepaald door de mensen en clubs die je volgt.
Onderdeel van leertraject
In Clubhouse kun je meeluisteren, meepraten en/of zelf een room hosten. En daar kun je natuurlijk didactisch gezien gebruik van maken. Bijvoorbeeld tijdens een (blended) traject als plaats om met elkaar te sparren en/of elkaar beter te leren kennen. Daarbij is het wel belangrijk om na te denken over de activiteit die je van deelnemers vraagt. Je zet je hersens niet actief aan het werk om nieuwe verbindingen te creëren als je alleen luistert. Tegelijkertijd kan alleen luisteren een mooie eerste stap zijn om daarna mee te praten. Hoe dan ook: denk na over actieve verwerking. En dat is natuurlijk niet anders-dan-anders dan bij alle andere vormen van leren.
Lees ook: Hekel aan activerende didactiek
Je eigen kennis vergroten
Daarnaast kun je Clubhouse natuurlijk ook gebruiken om zelf je kennis te vergroten en je netwerk uit te breiden. Meedoen in een room waarin experts hun kennis delen over een onderwerp dat je raakt, is goud waard. Daar leer je zelf ook weer nieuwe dingen en/of je wordt erdoor aan het denken gezet. Ook hier geldt dat het goed is om je eigen leerproces actief te sturen. Bijvoorbeeld door erin te gaan met een bepaalde vraag waar je graag een antwoord op wilt. Of door na afloop opschrijven wat je gaat doen met datgene wat je gehoord hebt.
Jezelf neerzetten als expert
Als je zelf expert bent, of een mening hebt, of een verhaal hebt dat de moeite waard is, kun je ook zelf een room hosten. Vul dat vooral trouwens niet te ‘zwaar’ in. Een room hosten kan ook vooral als doel hebben om ervaringen uit te wisselen. En ook daar leer je zelf weer van en/of het zet je aan het denken. Bijkomend voordeel van zelf een room hosten is dat je jezelf ermee kunt profileren. Dat kan netwerktechnisch handig zijn.
Voordelen
- Een makkelijke manier om content te creëren die authentiek is
- Brengt kennis en inzichten uit de hoofden van meerdere mensen samen en deelt die, waardoor er weer nieuwe kennis en inzichten ontstaan
- Biedt (vak)experts een podium
- FOMO zorgt voor noodzaak om erbij te zijn
- (Live) audio is laagdrempeliger dan video
- Flexibiliteit om langs rooms te ‘hoppen’
- Eenvoudig om zelf een room te openen
Lees ook: Podcasts voor leren
Nadelen
- Een Apple-device is nodig om het te kunnen gebruiken
- Meeluisteren en meedoen kan alleen met een invite
- Zoeken op rooms is niet mogelijk (het is afwachten wat Clubhouse jou aanbiedt)
- Huidige rol van audio in organisaties is klein of niet aanwezig
- Hergebruik van content is niet mogelijk
- De privacy-issues van Clubhouse