Content first of design first? Vind de juiste balans

Content first of design first? Vind de juiste balans

Content first of design first? Voor de gemiddelde onderwijskundige is dit natuurlijk helemaal geen dilemma. Content staat voorop. Altijd. Overal. Maar in de praktijk werkt dat natuurlijk niet zo. Want er is ook vorm. En techniek. Hoe ga je daarmee om? En vooral: hoe vind je de juiste balans?

Content first

Content first betekent dat je eerst naar de content kijkt, voordat je naar design en techniek gaat kijken. Hoeveel content heb je? Zijn er verschillende soorten content? Welk doel heb je met de content? Heb je al een idee welke werkvormen je (idealiter) zou willen gebruiken? Het beantwoorden van deze vragen kan lastig zijn als je een hele ‘bult’ met content voor je hebt liggen. Bedenk dan dat je dit nog niet perfect hoeft uit te zoeken. Ongeveer is goed genoeg.

Daarbij kan het helpen om alvast een aantal verschillende stukjes content uit te werken. Zo zie je wat dat doet en of het inderdaad het effect heeft dat jij in je hoofd hebt. Ook maken die stukjes content, die straks ergens moeten passen, voor een designer duidelijk wat je voor ogen hebt. Zo kan hij beter bepalen wat er vervolgens in het design moet gebeuren om te zorgen dat jouw verhaal op een goede manier overkomt.

Lees ook: de customer journey voor leren

Design first

Je kent vast wel een voorbeeld van een website die je heel mooi vindt, maar waarvan de inhoud je zwaar tegenvalt. Alle kans dat er hier te laat is nagedacht over de content. Bijna alsof je een verpakking hebt uitgezocht, waar het cadeau uiteindelijk niet lekker in blijkt te passen. En dat is natuurlijk zonde!

Dat content belangrijk is, betekent niet dat je het design maar moet vergeten. Of dat je eerst al je content af moet hebben, voordat je aan het design kunt beginnen. Design heeft juist een belangrijke rol in het versterken van je content. In het beter over de ‘bühne’ krijgen van je content. De blik van een designer kan juist ook stimuleren om op een andere manier naar content te kijken. Waarmee je eigen creatieve proces ook weer een impuls krijgt.

content first
Afbeelding van 200 Degrees via Pixabay

Uiteindelijk gaat het om balans

De mooiste projecten ontstaan als er een goede samenwerking is tussen contentmakers en designers. Want: 1 + 1 = 3. Content vormt dan de inspiratie voor het design. En design vormt op zijn beurt weer de inspiratie voor content. Zo ontstaat er samen iets mooiers, dan wat ieder voor zich kan realiseren. Met uiteindelijk een betere gebruikerservaring. En dat is natuurlijk waar het écht om gaat. Je ultieme doel met content én design.

Reacties zijn gesloten.