De nationale AI-cursus
Van zelfrijdende auto’s, chatbots waarmee je chat bij webwinkels, de newsfeed van Facebook en de robotstofzuiger tot en met robot Alphie die je welkom heet in het gemeentehuis… Artificial intelligence (oftewel AI) is verweven in veel aspecten van het dagelijks leven.
Daarom is het belangrijk dat niet alleen de experts weten hoe het werkt, maar ook de gewone Nederlander. De nationale AI-cursus moet daarvoor zorgen. De initiatiefnemers hopen in ieder geval 1% van de Nederlandse bevolking te bereiken.
De nationale AI-cursus is een e-learning die ontwikkeld is door Elephant Road, in samenwerking met een indrukwekkende rij aan Nederlandse topexperts. De cursus kan vanaf januari 2019 online gevolgd worden en bestaat uit acht tracks:
- Een kijkje in de wereld van AI
- Wat is AI?
- Is een zoekmachine ook AI?
- Machine learning
- Deep learning
- AI in het dagelijkse leven
- AI en de regels
- Het werk van de toekomst
Als je alle tracks afgerond hebt, krijg je een certificaat. Je kunt de cursus hier vinden.
Mijn ervaring als deelnemer
Ik heb zelf de nationale AI-cursus ook gedaan, vooral omdat ik benieuwd was naar de opzet en (werk)vormen. Ik vind het altijd interessant om e-learnings van anderen te bekijken, om daar weer dingen uit mee te nemen (of juist niet).
Door de bomen zie je het bos nog
Ik vind het vooral knap hoe de ontwikkelaars zijn omgegaan met de grote hoeveelheid informatie. Over AI is zoveel te vertellen, dat het makkelijk een verhaal kan worden waarin je door de bomen het bos niet meer ziet. En ook al is een bestaande (Finse) opzet het uitgangspunt, als ontwikkelaar pas je deze toch aan naar de Nederlandse situatie en betrekt Nederlandse experts. Dat maakt dat het anders wordt, en je dus moet opletten dat de balans en structuur overeind blijven.
Tel daarbij op dat het aantal betrokken experts heel groot is. Voor de inhoud is dat vaak een risico, omdat iedereen alles belangrijk vindt. In deze cursus is het gelukt om veel informatie aan te bieden, waarbij keuzes gemaakt zijn (en dat zie je) en die neer te zetten in een duidelijke verhaallijn. Door de bomen zie je het bos dus zeker nog. Zelf vond ik vooral de praktijkvoorbeelden de moeite waard. Interessant om te zien hoe bijvoorbeeld Bol.com of TNT gebruikmaken van data en wat hun datascientists doen.
Hoeveelheid tekst is beperkt
Vaak is op die plekken waar je tekst zou verwachten of zou kunnen gebruiken, deze vervangen door video. Daarbij is het jammer dat niet alle sprekers hun verhaal even sprankelend weten te vertellen. Daardoor komt een interessant verhaal niet altijd goed over. Ik vind ook dat niet alles evenveel toevoegt in videovorm. Op sommige plekken had er van mij best gewoon tekst mogen staan. Maar dat is misschien ook persoonlijke voorkeur.
AI-expert? Dat betwijfel ik
Als je de laatste track hebt afgerond, is het tijd voor een feestje en een certificaat. Of ik daarmee nu een AI-expert ben, zoals gezegd wordt in de laatste video? Dat betwijfel ik. Maar voor het doel volstaat deze cursus zeker. Al denk ik wel dat het, om de cursus goed te kunnen volgen, makkelijker is als je al wat technologische voorkennis hebt.