E-learning als oplossing voor de bühne
Met verbazing heb ik dit artikel op nu.nl gelezen. Verbazing omdat dit (weer) zo typisch een onjuiste manier is om (alleen) e-learning in te zetten. Een e-learning als oplossing voor de bühne dus. Ik vertel je waarom dat zo is en deel mijn verontwaardiging.
E-learning over respectvol samenwerken
Het Mediapact Respectvol Samenwerken heeft een e-learning opgezet, bedoeld voor medewerkers van media-organisaties. Het Mediapact Respectvol Samenwerken is een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen dat is opgericht na misstanden bij ‘The voice of Holland’. Het initiatief is bedoeld om een gedeelde norm te creëren wat betreft (on)gewenst gedrag. En om deze norm te creëren is dus een e-learning ontwikkeld, die medewerkers verplicht moeten volgen.
Een e-learning leidt niet tot echte gedragsverandering
Ook zonder onderwijskundige achtergrond en met alleen je gezonde verstand kun je dit bedenken: een e-learning leidt niet tot echte gedragsverandering. Je kunt er kennis mee overbrengen en zorgen dat mensen tot inzicht komen (weten waarom), maar dat is dan wel echt het punt waarop het stopt. Om tot toepassing in de praktijk te komen (transfer), zijn andere (aanvullende methoden) nodig. Kortom: dit voelt een beetje een e-learning als oplossing voor de bühne, en ook als een ‘check-vink-oplossing’: iets wat je doet zodat de organisatie de ‘vink’ kan zetten dat ze er daadwerkelijk alles aan gedaan heeft. Ik hoop dan ook van harte dat deze e-learning deel uitmaakt van een uitgebreider programma.