Een leven lang leren? Stop met bullshit-trainingen

Een leven lang leren? Stop met bullshit-trainingen

Leestip! Want: Ja, ik heb opleidingskunde gestudeerd 🙋‍♀️ Voel ik me aangesproken door het artikel? Niet echt. Staan er rake dingen in? Dat wel! Dus lees dit artikel van NRC zeker. En zoek je een opleidingskundige die niet aan bullshit doet? Stuur me dan gerust een berichtje via LinkedIn.

Wat staat er in het artikel?1

“Een leven lang leren” klinkt leuk, maar stop eens met de zinloze cursussen, zegt Japke-d. Bouma. Te veel “bullshit-trainingen” zoals “vloeibaar leiderschap” worden gepusht. De motivatie? Globalisering en tech-ontwikkelingen, maar is dat écht nodig?

  • Bouma is kritisch over het feit dat je “tot in je kist” moet blijven leren.
  • Ze erkent dat basisvaardigheden en je vakgebied bijhouden prima zijn.
  • Het probleem: Meer kennis maakt je niet per se beter in je werk. Sterker nog, falen kan ook leerzaam zijn.
  • Ze mist de focus op ‘afleren’, wat soms nuttiger is.
  • De trainers? Dat zijn vaak mensen die zelf niet echt bijleren, maar oude praatjes herkauwen.

De hamvraag is vervolgens: Wat gaan we mensen dan nuttig leren? Er zijn te veel onzinnige cursussen en er is geen bewijs dat ze effectief zijn. Bouma’s advies: Focus op écht nuttige skills zoals Monty Python, grammatica of zelfs condoomgebruik. Zolang dat niet gebeurt, kunnen werkgevers en overheid beter stoppen met het pushen van ‘een leven lang leren’. Als een leven lang leren één grote leugen is, dan blijft Bouma liever “een leven lang dom.” 😆

leven lang leren

Mijn mening

Japke is geen expert op het gebied van leren. Leren is natuurlijk veel meer dan formele cursussen en er zijn ook formele cursussen die heel nuttig zijn. Net zoals er goede en minder goede opleidingskundigen zijn. Tegelijkertijd is dit denk ik (helaas) wel de mening van mensen die niet uit ons vakgebied komen. En de mensen die dat zo vinden zijn wel onze doelgroep. Kortom: lees het met een korreltje zout, maar haal er vooral wel de elementen uit die helemaal ‘raak’ zijn.

  1. Deze samenvatting is mede mogelijk gemaakt door ChatGPT. ↩︎
Reacties zijn gesloten.