Een pilot voor een e-learning

Een pilot voor een e-learning

Wie mij volgt op LinkedIn (ik zou het leuk vinden als jij dat ook doet!) heeft een aantal oproepen langs zien komen, om mee te doen aan de pilot voor de e-learning voor Ontregel de Zorg. Ik vind dit een heel leuk onderdeel van mijn werk. Met echte deelnemers aan de slag met een vers ontwikkelde e-learning. Maar je doet dit natuurlijk niet alleen omdat het leuk is. Daarom in deze blogpost alles over het wat, waarom, en hoe van een pilot voor een e-learning. En natuurlijk kun je het woord ‘e-learning’ ook vervangen door microlearning, training, werkinstructie of wat je maar wilt…

Je e-learning testen

Een pilot kun je zien als een test van je e-learning. Je doet dat met een groep gebruikers van je e-learning. Zij doorlopen de e-learning van a tot z: van inloggen tot het behalen van hun certificaat dus. Dat doe je als final check van je e-learning. Om de laatste puntjes op de i te zetten. Soms levert het ook relevante informatie op waar je niet eerder aan gedacht hebt. Of informatie die juist interessant is voor de marketing van je e-learning. Wie weet zien je pilot-deelnemers wel andere (extra) mogelijkheden om de e-learning in te zetten. Een pilot is ook een moment om mensen mee te krijgen en enthousiast te maken voor jou e-learning. Idealiter levert het een groep met ambassadeurs op, die de e-learning onder de aandacht brengen in hun netwerk en mensen enthousiast maken.

Een doel bepalen

Voordat je een pilot start is het belangrijk om na te denken over wat je wilt meten en hoe je dat precies gaat doen. Kortom: een pilot start altijd met het bepalen van een duidelijk (meetbaar) doel. Dit kan bijvoorbeeld zijn om te bepalen of de e-learning effectief is in het overbrengen van kennis, of om te testen of de technologie die gebruikt wordt werkt zoals verwacht. Het doel van de pilot is bepalend voor de manier waarop je de resultaten gaat meten. Wil je bijvoorbeeld weten of een deelnemer door de e-learning klikt zoals jij van tevoren heb bedacht, dan kun je ernaast gaan zitten om te kijken wat er gebeurt. Maar wil je weten of de leerdoelen zijn behaald, dan kun je een deelnemer beter een test laten doen.

pilot voor een e-learning
Afbeelding van Steven Weirather via Pixabay

Deelnemers selecteren

Als je het doel bepaald hebt, selecteer je een geschikte groep deelnemers. Dat is vaak een afvaardiging zijn van de doelgroep voor de e-learning, maar het kan ook belangrijk zijn om juist hun leidinggevenden of je afdeling communicatie (ook) uit te nodigen. Zorg ervoor dat de groep groot genoeg is om conclusies te trekken. Op basis van n = 1 kun je niet zoveel zeggen.

Feedback vragen

Tijdens de pilot vraag je deelnemers om feedback te geven over hun ervaringen. Dat doe je bijvoorbeeld met een vragenlijst, met interviews en/of in een groepsgesprek. Deze feedback kan helpen om te bepalen wat wel en niet werkte in de e-learning en kan worden gebruikt om het aanbod te verbeteren voordat het breder wordt uitgerold.

Lees ook: 5 tips voor het ontwikkelen van e-learning

Resultaten analyseren

Na afloop van de pilot is het belangrijk om de resultaten te analyseren en te bepalen wat je wel en niet gaat doen. En ook wat je ziet als een wens of (door)ontwikkeling voor de toekomst. De resultaten en de conclusies die je eruit trekt, bespreek je met je opdrachtgever. Als de pilot succesvol was, kan de e-learning verder worden uitgerold.

Reacties zijn gesloten.