Een podcast maken met NotebookLM
Eerder schreef ik over beïnvloedingsprincipes voor onderwijskundigen. Dat was een leuk stukje tekst, al zeg ik het zelf. Maar kort daarna las ik over NotebookLM en zocht een onderwerp om daar een beetje mee te kunnen spelen. Daarom pak ik de eerdere blog weer terug en doe daar net even wat anders mee. Ik maakte een podcast met NotebookLM. En of dat geslaagd is? Daarover mag je zelf oordelen.
Beïnvloedingsprincipes voor onderwijskundigen
Voor wie het gemist heeft, zal ik de inleiding van de eerdere blog nog een keer herhalen: ‘Hoe kun je als onderwijskundige de invloed die je hebt, maximaliseren? Hier komen de beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini van pas. Deze principes, ontwikkeld op basis van uitgebreid onderzoek, bieden krachtige strategieën om gedrag te beïnvloeden. Laten we eens kijken hoe je deze beïnvloedingsprincipes effectief kunt inzetten in een onderwijskundige context.’ Herhaling is immers belangrijk bij leren nietwaar? Tegelijkertijd zijn aspecten als verwerking en het net even anders aanbieden van content ook noodzakelijk. En dat is precies waar NotebookLM bij kan helpen.
NotebookLM
In juli 2024 lanceerde Google de tool NotebookLM, een AI-gebaseerde assistent voor notities en onderzoek. Deze tool helpt bij het verwerken van complexe teksten door tekst om te zetten in een podcastdialoog en biedt daarnaast de mogelijkheid om vragen te stellen of samenvattingen te genereren. NotebookLM werkt optimaal met meerdere bronnen en gebruikt Google’s Gemini 1.5 Pro AI voor een betere informatieverwerking.
Podcast
Ik deed een snelle test met NotebookLM waarbij ik de link van mijn blog liet uploaden. Daarna vroeg ik NotebookLM om er een podcast van te maken. Het resultaat was verrassend goed vond ik. Zie hieronder en luister zelf! Ik denk dat het nog beter werkt als je meerdere bronnen gebruikt, omdat je dan ook kunt vergelijken en verbanden analyseren. Maar dat is voor een volgende keer! Er moet altijd iets nieuws te proberen blijven nietwaar?