Een writersblock overwinnen: praktische tips

Een writersblock overwinnen: praktische tips

Hoe frustrerend kan het zijn: dat writersblock. Het komt altijd als je het net niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je eigenlijk moet schrijven aan die e-learning of dat onderwijskundig adviesrapport. Het wil niet, het gaat vreselijk moeizaam en je bent zelf niet tevreden over wat je ervan maakt. Tegelijkertijd lukt het ook niet om het anders te doen. Allemaal symptomen van een writersblock. Frankwatching schreef er een artikel over. Ik vat dat voor je samen én geef je tips voor je werk als onderwijskundige. Ontdek hoe je jouw creativiteit kunt herontdekken en je schrijfvaardigheden kunt verbeteren!

Weg met dat writersblock

Een opgeruimde werkruimte creëren, vrij schrijven en regelmatige lichaamsbeweging: dat zijn de tips die Frankwatching geeft. Het helpt je om om mentale blokkades te doorbreken en een constante stroom van ideeën te genereren. Er wordt ook aangeraden om een vaste schrijfroutine te ontwikkelen en afleidingen te minimaliseren om productiviteit te bevorderen.

De belangrijkste argumenten

 • Opruimen en organiseren van je werkruimte bevordert focus en creativiteit.
 • Free-writing helpt om mentale blokkades te doorbreken en creativiteit te stimuleren.
 • Fysieke activiteit stimuleert de hersenfunctie en verbetert de creatieve stroom.

Opruimen en organiseren

Een nette werkplek kan wonderen doen voor je concentratie en creativiteit. Door je omgeving op te ruimen voordat je begint, verminder je afleiding en bevorder je een heldere geest.

writersblock
Deze afbeelding is gecreëerd met behulp van AI

Free-writing

Begin je schrijfsessies met een free-writing oefening. Schrijf 10 minuten lang alles op wat in je opkomt, zonder te letten op grammatica of samenhang. Deze techniek helpt om je gedachtenstroom te bevrijden en nieuwe ideeën te ontdekken.

Fysieke activiteit

Fysieke activiteit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Een korte wandeling of een lichte work-out kan je hersenactiviteit stimuleren, wat leidt tot verbeterde creativiteit en productiviteit.

Tips voor toepassing

 1. Plan een specifieke tijd voor opruimen
  Reserveer 5 tot 10 minuten voor en na je schrijfsessies om je werkplek te organiseren. Dit helpt om met een schone lei te beginnen.
 2. Gebruik free-writing als opwarmoefening:
  Begin je schrijfsessies met 10 minuten free-writing om de creatieve sappen te laten vloeien.
 3. Koppel wandelingen aan denkwerk
  Gebruik een dagelijkse wandeling om over je schrijfprojecten na te denken, zodat je frisse ideeën kunt genereren buiten de traditionele werkomgeving.
Reacties zijn gesloten.