Gifjes gebruiken voor leren: waarom zou je dat doen?

Gifjes gebruiken voor leren: waarom zou je dat doen?

Gifjes gebruiken voor leren: heb jij dat wel eens gedaan? Of denk je alleen aan gifjes voor de gezellige onzindingen die je zelf op social media doet? In dat geval is het denk ik leuk, interessant én zinnig om je blik te verbreden. Mijn eigen ‘o-ja-natuurlijk-wat-handig-en-ook-voor-leren’ reactie kwam na het luisteren van een L&D-podcast hierover. Wat ik hoorde deel ik graag met jullie!

Wat is een gifje?

Een gif-bestand is een korte videoclip die idealiter maximaal ongeveer 8 seconden duurt en continu in een loop doorloopt. Je ziet het beeld zich dus zichzelf steeds herhalen. Het woord ‘gif’ staat voor Graphics Interchange Format. Dit is de bestandsindeling die je ervoor gebruikt: .gif. Dankzij compressietechnieken zijn GIF-afbeeldingen relatief klein. Dat maakte het vooral vroeger, toen de internetverbinding nog niet waren zoals nu, interessant om te gebruiken. Gifjes zijn een tijd weggeweest, omdat mensen zich stoorden aan de overkill aan beweging. Maar de laatste tijd zie je dat ze weer helemaal terug zijn. Dat geldt met name voor de ‘animated gif’. Hierin worden verschillende ‘frames’ over elkaar gelegd en opeenvolgend met tussenpozen getoond. Als je zelf een gifje wilt maken, dan doe je dat het makkelijkst met behulp van een tool.

Lees ook: podcasts voor leren

Gifjes gebruiken voor leren

Een gifje kun je zien als de ultrakorte versie van een video. Waar je in een video tijd hebt om het hele proces of de hele handeling te laten zien, is een gifje daar te kort voor. Maar een gifje kun je wel gebruiken om in te zoomen op een bepaald deel van de handeling en dat in beeld dan oneindig te herhalen. Daarmee verleg je de aandacht naar één heel specifiek punt. Bijvoorbeeld omdat het moeilijk is, omdat het vaak voorkomt of omdat er een afbreukrisico is. Een gifje kun je ook zien als de follow-up van een instructievideo. Als een korte opfrisser van een deel van de totale handeling. Of als reminder dat het handig is om de volledige video nog eens te kijken. Ik denk overigens dat je gifjes ook prima kunt gebruiken zonder dat er een bijbehorende video is. Je hebt ze niet altijd nodig als deel van een geheel. Een gifje maken is ook een makkelijke manier van content maken. Makkelijker dan dat je een complete, doordachte, instructievideo maakt. In die zin kan het ook een aanrader zijn wanneer je snel, duidelijke en aantrekkelijke content wilt maken. Al kom je er vanuit het oogpunt van leren natuurlijk niet met alleen een hele bak aan gifjes.

Microfoon

Over de podcast

De podcast waar deze wijsheid vandaan komt is, heet: Train Like You Listen. Het is een reeks korte audioclips die inzichten en hapklare brokjes over trends, coole tools en tips voor L&D-professionals bieden. Er zijn ongeveer 43 afleveringen die in lengte variëren van 10 tot 15 minuten. Op de website vind je bovendien volledige transcripten. Een aanrader wat mij betreft! Ik vond ‘m via deze lijst.

Reacties zijn gesloten.