Hoe meer jouw collega’s thuiswerken, hoe slechter jouw prestaties!

Hoe meer jouw collega’s thuiswerken, hoe slechter jouw prestaties!

Na al bijna 3 volledige weken thuiswerken, kwam deze podcast als geroepen. Nee hoor, dat is ongein. Ik werkte thuis omdat ik aan huis gekluisterd was door een gekneusd bekken. Zo’n leuke sport dat hardlopen… Maar niettemin vind ik het wel interessant om meer te weten over thuiswerken en op welke manier dat werkt. En zeg nou zelf, de titel van deze podcast ‘Hoe meer jouw collega’s thuiswerken, hoe slechter jouw prestaties!’, maakt nieuwsgierig toch?

Over ‘Hoe meer jouw collega’s thuiswerken, hoe slechter jouw prestaties!’

De podcast ‘Hoe meer jouw collega’s thuiswerken, hoe slechter jouw prestaties!’ is een podcast van People Power. Zij omschrijven deze podcast als volgt: In deze aflevering van Future of Work gaat het over fluïde werken. Mede door het nieuwe werken heeft tijd- en plaatsonafhankelijk werken een grote vlucht genomen. We werken op de zaak, onderweg, in de kroeg en thuis. Dat heeft ook de combinatie van zorg en werk makkelijker gemaakt. Maar hoeveel flexibiliteit kan een mens aan? Wanneer is het goed voor productiviteit en gezondheid, wanneer niet? In de studio zijn Prof. Tanja van der Lippe, Hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht en Christine Baaijens, manager Research van Dehora.

Hoe meer jouw collega’s thuiswerken, hoe slechter jouw prestaties

Uit de podcast

Zoals gewoonlijk ga ik de podcast niet helemaal samenvatten, maar houd ik het bij datgene wat mij een ‘aha’, ‘o’ of ‘ja, natuurlijk’ ervaring gaf. Mijn lijstje:

  • Niet iedereen kan thuiswerken, bijvoorbeeld vanwege afleiding door alle dingen die er thuis moeten gebeuren of waarvan je denkt dat die moeten gebeuren (de was, afwas, rondje stofzuigen). Hoeveel zelfdiscipline heb je? Stel je jezelf een duidelijk doel over wat je op een dag wilt bereiken?
  • Een nadeel van thuiswerken is dat je minder hulp kunt krijgen van collega’s. Omdat je niet fysiek zichtbaar bent.
  • Een ander nadeel is dat je minder zichtbaar bent op het werk. Dat is belangrijk voor de sociale binding, maar ook voor promotie. Dus als er een kans op een promotie is, dan kom jij daar misschien minder voor in aanmerking omdat je minder aanwezig en dus minder zichtbaar bent.
  • Hoe thuiswerken uiteindelijk uitpakt is maatwerk. Het hangt af van je beroep, of je een thuiswerkplek hebt, je reistijd, hoeveel dagen in de week je thuiswerkt et cetera. Over het algemeen is te veel dagen thuiswerken, niet zo’n goed idee.
  • Je hebt integreerders en segmenteerders: mensen die werk en privé vloeiend door elkaar laten lopen en mensen die dat niet goed kunnen. De laatste groep blijft in privétijd bijvoorbeeld nog nadenken over een zakelijke mail, terwijl de eerste groep die zakelijke mail beantwoordt en hem daarna vergeet. Hoe makkelijk kun je schakelen tussen de ene en de andere wereld?
  • Als je iemand bijvoorbeeld ’s avonds een mail stuurt, is het belangrijk om te weten wat voor type iemand is, zodat je weet wat dat met iemand doet (of niet). Los daarvan is het goed om heldere afspraken te hebben over wanneer je iets met zo’n mail doet (overdag bijvoorbeeld) en wanneer niet (’s avonds).
  • Thuiswerken geeft nieuwe genderongelijkheid. Vrouwen gaan meer zorgen en meer huishoudelijk werk doen (die ruimen die vaatwasser uit), mannen gaan juist meer werken.

Lees ook: Teamwork. Leren van en met elkaar

Ook luisteren?

Je vindt de podcast hier, maar je kunt hem ook beluisteren via verschillende podcast-apps. Bijvoorbeeld Spotify, Google of Apple Podcasts.

Reacties zijn gesloten.