Hoeveel tijd kost het maken van een e-learning?

Hoeveel tijd kost het maken van een e-learning?

Hoeveel tijd kost het maken van een e-learning? En hoeveel geld ben je dan verder? Dat is natuurlijk een heel interessante vraag. Tegelijkertijd hangt het antwoord zo af van het type content, de hoeveelheid en wat je er precies mee gaat doen, dat er geen standaard antwoord is. Maar misschien is dat toch wel uit te rekenen. Op LinkedIn vond ik daarvoor een leuk tooltje en ik probeerde hem uit.

De e-learning development calculator

Ja, zo heet dat ding. De e-learning development calculator. Het uitgangspunt is dat er twee factoren zijn die vooral van invloed zijn op de tijd die je aan het maken van een e-learning besteed. Dat zijn:

  • interactiviteit: hoe interactiever, hoe meer tijd de ontwikkeling kost
  • de lengte: hoe langer, hoe meer tijd de ontwikkeling kost

Klinkt best logisch toch? Als je daar dan een aantal vragen over beantwoord, dan komt er een x-aantal uren uitrollen. En als je die dan vermenigvuldigt met het uurtarief van de ontwikkelaar, dan heb je een mooi begin van het kostenplaatje.

het maken van een e-learning
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Maar klopt het dan ook?

Dat is natuurlijk de interessante vraag. Klopt het met de berekeningen die ik normaalgesproken zelf maak? Nou, helaas niet echt. Ik vind dat ‘ie aan de hoge kant zit met de uitkomsten. Dat zou kunnen zitten in dat er geen rekening wordt gehouden met al beschikbare content of bronmateriaal. Tegelijkertijd is de complexiteit van de content ook geen factor in de berekening. En in mijn ervaring zijn deze twee dingen juist wel heel bepalend. In positieve, maar ook in negatieve zin. Daarnaast is ook de manier waarop je het proces inricht belangrijk. Met effici├źntie behaal je winst. En tijd die je ‘aan de voorkant’ investeert in nadenken over wat je gaat maken, komt er verderop in het proces vrijwel altijd weer uit als winst.

Lees ook: 5 tips voor het ontwikkelen van e-learning

Dus, al met al: best een leuk tooltje als je een globale, grofweg-berekening zoekt. En houd er dan rekening mee dat je ergens aan de bovenkant uitkomt. Voor het preciezere werk zal je toch echt zelf een berekening moeten maken.

Reacties zijn gesloten.