Hoeveel tijd kost het maken van een leerinterventie?

Hoeveel tijd kost het maken van een leerinterventie?

Hoeveel tijd kost het om leerinterventie x te maken? Meestal is dat één van de eerste vragen die klanten stellen. Logisch natuurlijk, want tijd = geld. Tegelijkertijd is het ook één van de lastigste vragen om te beantwoorden. Vooral omdat het afhangt van verschillende factoren. Op LinkedIn vond ik een tabel die hierbij kan helpen.

Het onderzoek

Eigenlijk is deze tabel niet helemaal nieuw, maar is het een voortzetting van een eerder onderzoek. Een belangrijk verschil daarbij is dat de aanpak is veranderd, om het relevanter te maken voor de huidige tijd. De onderzoekers kijken nu naar de totale ontwikkeltijd die nodig is voor verschillende soorten leerinterventies. Daarnaast is de tabel nu zo opgesteld dat je makkelijk een vergelijking kunt maken tussen verschillende soorten leerinterventies.

Lees ook: Hoeveel tijd kost het maken van een e-learning?

Kritische kanttekeningen

Dit onderzoek is gedaan in 2021. Daarna is AI als een malle opgekomen. En de impact daarvan is dus niet meegenomen in dit onderzoek en de resultaten. AI-tools kunnen de ontwikkeltijd drastisch verkorten. Ze kunnen repetitieve taken automatiseren en zelfs content genereren. Op die manier kan er veel sneller een eerste versie gemaakt worden, waar een inhoudsdeskundige vervolgens kritisch naar kan kijken. En dat maakt de totale ontwikkeltijd korter.

Een ander punt is de impact van stakeholders (betrokkenen en belanghebbenden). Zij kunnen een zegen of een vloek zijn. Ze kunnen waardevolle input geven, maar ook het proces vertragen. En dat heeft dus ook gevolgen voor de getallen in de tabel.

Tenslotte is de ontwikkeltijd ook afhankelijk van de inrichting van het ontwikkelproces. Hoe gestroomlijnd, uitgedacht en voorgestructureerd is dat? Een gestandaardiseerd ontwikkelproces met bijbehorende formats verloopt over het algemeen sneller. En ook dat heeft effect op de totale ontwikkeltijd.

Hoeveel tijd kost het
Deze afbeelding is gegenereerd door OpenAI’s DALL·E

Conclusie

Ondanks deze kritische kanttekeningen kan de tabel je natuurlijk wel helpen als je weer eens de vraag krijgt hoeveel tijd het kost om leerinterventie x te maken. Het geeft degelijke uitgangspunten die je als basis kunt gebruiken. Daarnaast is het absoluut interessant om een volgende update van dit onderzoek in de gaten te houden. Want daar zal AI ongetwijfeld in meegenomen worden.

Reacties zijn gesloten.