Hoger opgeleiden lezen liever makkelijke teksten
Hoger opgeleiden lezen liever makkelijke teksten. Dat geldt voor mezelf trouwens ook. Als je mijn Goodreads-lijstje van 2022 bekijkt, zie je daarop vooral boeken die makkelijk weglezen. En aan een wetenschappelijke paper van 15 pagina’s ofzo begin ik liever niet. Dan zoek ik eerst of er ergens al een samenvatting te vinden is. Toch merk ik in mijn werk wel dat er opdrachtgevers zijn die willen dat er niet te simpel wordt geschreven. Maar: in het vervolg kan ik ze met dit onderzoek ‘om de oren slaan’.
Makkelijke teksten zijn effectiever
Die opdrachtgevers die willen dat er niet te makkelijk wordt geschreven daarvoor vaak dezelfde reden. Ze hebben het idee dat hun lezers zich niet serieus genomen voelen als een tekst te makkelijk wegleest. Maar uit onderzoek blijkt nu het tegendeel. In dat onderzoek waren er twee varianten van een tekst: één moeilijkere, formele en één met eenvoudiger taalgebruik. De deelnemers kregen een vragenlijst waarmee ze één van de varianten konden beoordelen. Het resultaat:
- De simpeler tekst werd beter begrepen, vooral door hoger opgeleiden. Door het taalgebruik waren zij ook meer overtuigd van de inhoud en gemotiveerder om er iets mee te doen.
- De eenvoudigere woorden komen vriendelijker over.
- Het opknippen van zinnen lijkt minder effectief. Dat sluit overigens ook aan bij eerder onderzoek.
- Lezers voelen zich niet minder serieus genomen.
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?
Kortom: waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Want uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat de boodschap goed overkomt. En bij leren gaat het er zeker ook om dat je mensen overtuigt van de inhoud en motiveert om er wat mee te doen. Dus ik weet wat mij te doen staat bij de volgende opdrachtgever die vraag om ingewikkelder teksten. Daar ga ik vanaf nu steviger tegenin. Jij ook?