Ik ga freelancen (deel 1): de knoop is doorgehakt

Ik ga freelancen (deel 1): de knoop is doorgehakt

Ja, je leest het goed: ik ga freelancen! De oplettende vaste lezers hebben dit ongetwijfeld al gespot. Omdat er een pagina ‘samenwerken’ is bijgekomen. Ik vertel je hier waarom ik ga freelancen en wat ik ga doen.

En… in de titel staat niet voor niets ‘deel 1’. Het idee is dat dit een serie van blogs wordt, waarin ik van alles vertel over dit nieuwe avontuur. Van hoe ik mijn eerste opdracht heb gevonden en gekregen en financiële zaken tot en met hoe het mij vergaat als freelancer. Dus stay tuned!

Waarom ga ik freelancen?

Want: niet heel lang geleden vertelde je toch dat je een nieuwe baan had? Ja, dat klopt helemaal. Maar toch ga ik nu wat anders doen. Omdat het oké is om een andere keuze te maken; ook al is die ‘nu al’. Het leven (en dus ook het werkende leven) is een ontdekkingsreis. En ik denk ook dat het beter is om dingen te doen en te proberen en risico te nemen, dan spijt te hebben van de dingen die je niet gedaan of geprobeerd hebt. En ja, natuurlijk heb ik getwijfeld en vind ik het spannend om deze stap te zetten. Maar ik heb er ook veel zin in, ben er enthousiast over en voel de positieve energie.

Voor- en nadelen van freelancen

Eigenlijk ben ik al jaren van plan om ‘ooit’ voor mezelf te beginnen. Vanwege de autonomie, de afwisseling in het werk, (vooral) dingen kunnen doen die ik leuk vind en zelf ook weer nieuwe dingen leren (ondernemersvaardigheden bijvoorbeeld). Natuurlijk weet ik dat er altijd zoiets is als een opdrachtgever met bepaalde kaders, maar toch geeft het een stuk meer vrijheid (denk ik, ik kom daar later nog wel een keertje op terug). En dat past gewoon goed bij mij. Denk ik, en denken anderen aan wie ik het gevraagd heb.

Over de nadelen van freelancen heb ik ook nagedacht. Want van nature doe ik dingen graag weloverwogen. Dat je dingen zelf moet regelen en een administratie moet bijhouden, zie ik niet als een probleem. Dat ga ik fiksen en uitzoeken (leren) hoe dat moet. En als de analytische en gestructureerde persoon die ik ben weet ik zeker dat dit goedkomt. Geen collega’s hebben vind ik wel een ding. Voor nu denk ik dat ik die gewoon moet zoeken/zien bij mijn opdrachtgevers en dus klussen zoek waarin je (ook) deel uitmaakt van een team. Daarnaast vind ik contacten met andere zzp’ers fijn en belangrijk. Dat ga ik dus ook voor mezelf organiseren.

Wat ga ik doen?

Ik start met 2 klussen die allebei over een langere periode lopen. In de ene klus maak ik deel uit van een team. Ik vervang als onderwijskundig projectleider iemand die met zwangerschapsverlof gaat. In een fijne organisatie, met mooie ambities. De andere klus is hiermee vergeleken wat ‘losser’ van een organisatie, maar daarin heb ik te maken met vrij veel mensen in allerlei verschillende rollen. Ik ga de projectcoördinatie doen van het ontwikkelen, onderhouden en beheren van examens voor een aantal verschillende kwalificaties.

Hoeveel zin ik heb om hiermee te gaan starten, hoef je niet te vragen natuurlijk. Ik kijk ernaar uit! En er zullen ongetwijfeld ups en downs gaan komen, maar dat ga ik meemaken. Het wordt hoe dan ook een interessant (leer)proces.

Reacties zijn gesloten.