Ik ga freelancen (deel 2): hoe begin je?

Ik ga freelancen (deel 2): hoe begin je?

Ja, hoe begin je dan? Als je eenmaal hebt besloten dat je wilt gaan freelancen tenminste. Want je hebt op dat moment (nog) een baan. Hoe ga je daarmee om? Ik vertel je welke opties ik heb overwogen en wat er uiteindelijk van terechtgekomen is. Spoiler: van mijn eerste idee over hoe ik zou beginnen is het nooit gekomen.

.

Freelancen naast een baan

In eerste instantie was dit mijn idee. Parttime ondernemen dus. Ik werk(te) 32 uur. Dat maakt dat er nog 1 of 1,5 dag over zou zijn voor een leuke freelance-opdracht. Voordeel van deze constructie voor mij zou zijn dat ik minder zelf hoef te regelen. Immers pensioenopbouw, bescherming tegen arbeidsongeschiktheid en zekerheid over inkomen zijn geborgd. Ik zag het ook als een mooie opstap naar het echte werk: het volledig freelancen.

.

Lees ook: De knoop is doorgehakt

.

Volledig freelancen

Maar je raadt het vast al; van dat freelancen naast een baan is het nooit gekomen. Enerzijds omdat ik erachter kwam dat de opdrachten die ik echt leuk vind voor meer dan 12 tot 16 uur per week zijn. En ja, dat komt in de knel met een baan. Anderzijds omdat het vinden van opdrachten zo voorspoedig ging dat ik mijn werkweek eigenlijk al vrij snel helemaal gevuld had. En dat ook voor een langere tijd.

.

Dus heb ik op dat moment vooral een rekensommetje gemaakt. Wat zou mijn jaaromzet worden op basis van deze binnengehaalde opdrachten? En hoe matcht dat met mijn gewenste maandelijkse inkomen? Eerlijk gezegd was al vrij snel duidelijk dat het daarmee goed zou komen en ik voor een x-periode mijn vaste lasten meer dan goed zou kunnen dragen. Omdat ik alleenverdiener ben was dat wel een belangrijke check trouwens. Die financiĆ«le check had een duidelijke conclusie, namelijk: ‘geslaagd’. En zo kwam het dat ik volledig ga freelancen.

.

Baan opzeggen

Dat was dan ook het moment dat ik mijn baan heb opgezegd. Geen echt spannend moment, omdat ik heel overtuigd was (en ben) van mijn keuze. Het voelde vooral heel goed. Collega’s vonden het jammer, maar snapten het ook wel. Sommigen vonden het een ‘stoere keuze’. Anderen vertelden ook te overwegen om te gaan freelancen en vroegen zich vooral af hoe ik aan mijn eerste opdrachten gekomen was. Want ja, die heb ik volledig ‘onder de radar’ gezocht en gevonden. In deel 3 van deze serie vertel ik hoe ik dat heb aangepakt.

.

Reacties zijn gesloten.