Ik ga freelancen (deel 3): opdrachten zoeken

Ik ga freelancen (deel 3): opdrachten zoeken

Opdrachten zoeken: hoe doe je dat? Ik had net besloten dat ik zou gaan freelancen en daarbij was het (proberen te) vinden van opdrachten voor mij stap 1. Hoe heb ik dat aangepakt? Dat ga ik je nu vertellen.

Onder de radar zoeken naar opdrachten

Ik wilde het zoeken naar een opdracht niet te opvallend en overduidelijk doen. Want mijn werkgever wist nog niet dat ik ging freelancen en dat wilde ik graag zo houden. Omdat ik geen ongemakkelijke situaties wilde veroorzaken. Niet voor mijn werkgever, maar ook niet voor mezelf. Want: wat als het bijvoorbeeld een tijdje zou duren voor ik een leuke opdracht had gevonden? Of als het helemaal niet zou lukken? Dat laatste slaat rationeel natuurlijk helemaal nergens op, maar toch… In ieder geval heb ik er bewust voor gekozen om achter de schermen (onder de radar dus) te zoeken. Dus dat betekende voor mij bijvoorbeeld: geen bericht op LinkedIn dat ik zou gaan freelancen, maar ook niet oproepjes van anderen die freelancers zochten liken of onder de post reageren. En ja, ik geef meteen toe dat het makkelijker is als je dit wel allemaal openlijk kunt doen. Maar voor mij was dat niet aan de orde. En ik denk dat ik daar vast niet de enige in ben trouwens.

LinkedIn is my best friend

Ik deed dus niks openlijk of heel zichtbaar, maar achter de schermen des te meer. Mijn voordeel daarbij is wel dat ik een groot netwerk heb. En daardoor dus ook zie wat mensen uit mijn netwerk interessant vinden van mensen die niet in mijn netwerk zitten. Zo kwam ik twee oproepjes tegen waarin freelancers gezocht werden. Voor opdrachten die heel goed in mijn straatje zouden passen. En dus heb ik eerst een connectieverzoek gestuurd. Natuurlijk met een berichtje erbij waarom ik een connectie wilde maken. Toen we eenmaal connecties waren, heb ik een uitgebreider berichtje gestuurd met mijn cv erbij. En daarna ging het balletje aan het rollen. Er volgden telefoongesprekken, maar ook persoonlijke kennismakingen. Gelukkig waren we daarna allebei nog steeds enthousiast en kwamen daar uiteindelijk 2 concrete freelance opdrachten uit.

Andere opties (die ik nu niet heb gebruikt) via LinkedIn zouden zijn het zoeken op hashtags. Bijvoorbeeld iets met #freelance en #onderwijskundige. Of een soortgelijke term. Daarnaast had ik ook mijn netwerk kunnen doorlopen en contact kunnen opnemen met degenen die wel eens werken met freelancers of waarvan ik weet dat ze regelmatig iets horen over opdrachten waarvoor freelancers nodig zijn. Maar in mijn geval was het al anders ‘opgelost’, dus heb ik dat niet zo gedaan. Ik zou het wel goede opties vinden.

Indeed

Buiten LinkedIn zou ik ook de vacaturewebsite Indeed willen tippen. Die heeft namelijk een filter ‘freelance’. Daar vind je vooral tijdelijke vacatures mee, waarbij organisaties ook openstaan voor freelancers. Denk bijvoorbeeld aan vervanging in verband met zwangerschapsverlof ofzo. Via deze weg heb ik ook een leuke opdracht gevonden. Maar die is het uiteindelijk niet geworden.

Mijn opdrachten

En nu ben je natuurlijk vast nieuwsgierig welke opdrachten ik met deze aanpak heb gevonden. Wat doe ik en waarom ben ik enthousiast over deze opdrachten? Daarover kun je lezen in deel 1 van deze serie. Maar je wilt vast ook weten wat ervoor nodig was om van ‘wederzijds enthousiasme’ tot een concrete overeenkomst te komen en welke praktische zaken ik heb geregeld? Daarover kun je verder lezen in deel 4 van deze serie. Ja, ja… er moet altijd wel een cliffhanger zijn natuurlijk ;-).

Reacties zijn gesloten.