Ik ga freelancen (deel 4): 100 dagen zzp’er

Ik ga freelancen (deel 4): 100 dagen zzp’er

Inmiddels ben ik al (meer dan) 100 dagen zzp’er. Hoe bevalt dat? Ben ik nog steeds blij met wat ik doe of overweeg ik om weer in loondienst te gaan? En wat zijn voor mij de plussen en minnen? Het leek me leuk om na 100 dagen als zzp’er een kleine reflectie te doen. Lees snel verder als je benieuwd bent!

De plussen en de minnen

Eerder schreef ik al dat autonomie, het zelf kunnen bepalen, geen functioneringsgesprekken en geen vervelende organisatieshizzle, mij de echte pluspunten leken. En ik schreef ook dat autonomie natuurlijk wel begrenst wordt door de kaders van de opdracht en de opdrachtgever. Dat is in werkelijkheid precies zo gebleken. Tegelijkertijd geven verschillende opdrachtgevers er op verschillende manieren invulling aan. Nu ik dat verschil gemerkt heb, kan het voor de toekomst interessant zijn om te kijken wat ik daarmee wil en vooral: wat het beste bij mij past.

Als freelancer ben je natuurlijk degene die komt, maar ook degene die op een gegeven moment weer gaat. Doet dat iets met je verantwoordelijkheidsgevoel? Ja, dat denk ik wel. Ik voel me absoluut verantwoordelijk voor mijn projecten, maar daarbij is het ook mijn verantwoordelijkheid om aan te geven wat er binnen de uren die ik heb wel en niet kan. Verder merk ik dat ik me er makkelijker bij neerleg als dingen uiteindelijk anders gaan en/of als er andere keuzes gemaakt worden.

De minnen zitten wat mij betreft nu vooral in het aantal uren dat ik werk (te veel) en beperkingen die opdrachten met zich mee brengen. Een drukke periode en deadlines, betekent dat ik geen vakantie kan plannen in de periode waarin ik dat eigenlijk het liefst zou doen. Voor mij is dat ook wel een leermoment, en in het vervolg ga ik dat echt anders aanpakken. Vooral omdat dit wel heel erg ingrijpt op wat ik belangrijk vind.

Leermomenten

Daarmee ben ik eigenlijk al min of meer vanzelf bij de leermomenten aangekomen. Daarvan is nummer 1 dus dat ik 40 uur per week werken teveel vind, en daar niet gelukkig van word. Los van dat het teveel is, is het ook ‘mission impossible’ om 8 facturabele uren op een dag te maken. En eigenlijk hoeft dat ook niet. Dus alvast een kleine spoiler: hier ga ik vanaf oktober dan ook mee stoppen.

Verder merkte ik dat ik in het begin geneigd was om in het van 9 tot 5 stramien te blijven werken. Dat is natuurlijk nergens voor nodig: niemand die het zegt, niemand die het verwacht. En dan is het veel slimmer om te werken op de momenten waarop ik effectief ben en langer te pauzeren als ik duf of gaar ben. En ook soms iets te doen op een moment dat officieel buiten werktijd is.

Een leermoment is ook het plannen met en schakelen tussen verschillende opdrachten en opdrachtgevers. Ik begon met vaste dagen voor opdrachtgevers. Inmiddels weet ik dat het voor mij beter werkt om een deel van de dag wat voor de één en een deel van de dag wat voor de ander te doen. En bij focuswerk plan ik daarvoor bewust grotere blokken tijd.

Wishlist

In de opdrachten die ik nu uitvoer is het vooral ‘go with the flow’. Ik zie wel wat er op mijn pad kom en kies ervoor om de dingen te doen die mij het meeste energie geven. Dat is voor nu prima, maar ik zou daar zelf wel wat meer sturend in willen zijn. Ik denk dat ik hier voor 2023 mee aan de slag wil (want tot die tijd zit de agenda vol).

En verder: al is mijn bedrijf nog maar pril, het gaat wel heel goed. Dus is het goed en fijn en belangrijk, om daar af en toe eens bij stil te staan. Ik wil genieten van de positieve vibe die het mij geeft en de successen (meer) vieren. Dus dat komt op mijn ga-ik-doen-lijst.

Lees ook: Ik ga freelancen (deel 3): opdrachten zoeken

Hoe ziet Q4 eruit?

Ik heb twee opdrachten die doorlopen. Voor één daarvan ga ik minder uren werken. Daarnaast komt er één nieuwe opdracht bij. Dat is een opdracht die inhoudelijk is, maar tegelijkertijd ook anders dan de opdrachten die ik nu doe. Goed voor de afwisseling, en ik merk dat ik wel heel enthousiast wordt van de inhoud. En dat is altijd een goed teken!

Wil je weten wat ik precies doe? Neem dan gerust een kijkje op mijn LinkedIn-profiel. Vanaf januari 2023 heb ik weer ruimte voor nieuwe opdrachten. Denk je dat we iets voor elkaar kunnen betekenen (in welke vorm dan ook), dan vind ik het altijd leuk om te connecten.

100 dagen zzp’er en dan?

En om af te sluiten met de vraag waarmee ik begon: Ben ik nog steeds blij met wat ik doe of overweeg ik om weer in loondienst te gaan? Het is vast overduidelijk dat ik het fijn vind om zzp’er te zijn. En zeg nooit-nooit, maar nu heb ik zeker geen plannen om weer in loondienst te gaan. Ik blijf dus lekker ‘Adviseren over Leren’ en die 100 dagen zzp’er worden er nog veel meer.

Reacties zijn gesloten.