Instructievideo’s in je les: 5 tips

Instructievideo’s in je les: 5 tips

Instructievideo’s op YouTube zijn goud. Zo heb ik ervan geleerd om een mooie, strakke glasrand te kitten. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben die als eerste naar YouTube gaat als ik niet weet hoe iets moet. Maar instructievideo’s zijn niet alleen interessant voor privévraagstukken. Je ziet dat ze de afgelopen tijd in het onderwijs ook een opmars hebben gemaakt. In eerste instantie als noodoplossing, maar ook omdat het nieuwe mogelijkheden biedt. En daarmee is de noodoplossing een blijvertje geworden. Ik geef je daarom 5 praktische tips voor een goede instructievideo.

.

Instructievideo’s

Of kennisclip of hoe je het ook noemt: de gemene deler is dat het video’s zijn die gemaakt zijn om iets van te leren. Dat heeft didactische voordelen. Denk aan extra uitleg, verdieping, versneld werken enzovoort. Maar het is ook praktisch heel goed te doen om ze zelf te maken. Met een smartphone kom je al een heel eind. Daarnaast is ook PowerPoint een handige tool.

.

12 principes van multimedia leren

In de basis zijn de 12 principes van multimedia leren van Mayer altijd een goed uitgangspunt als je een instructievideo gaat maken. Deze principes zijn gebaseerd op een theorie die stelt dat informatie die je via multimedia aanbiedt beter blijft hangen als je die zo aanbiedt dat het aansluit op de manier waarop je brein werkt. De aannames van Mayer zijn in ieder geval dat je leert via een auditief kanaal en een visueel kanaal. En dat er interactie is tussen die twee. En dat maar een deel van de informatie die via die kanalen binnenkomt vastgehouden kan worden in het werkgeheugen. Dat komt omdat de capaciteit beperkt is. En ook dat mensen informatie selecteren en verwerken op basis van reeds aanwezige kennis en ervaringen. Om meer te lezen en voor interessante links verwijs ik je graag naar dit artikel.

.

instructievideo's

.

Tip 1: Less is more

Gebruik geen overbodige woorden, beelden, geluiden en andere toeters en bellen. Die zorgen namelijk vooral voor een extra cognitieve belasting en dat draagt niet per se (lees: meestal niet) bij aan leren. En je hoeft niet bang te zijn dat het daardoor saaier wordt. Dat geeft niks, want dat iets ‘leuk’ is is geen voorwaarde om iets te leren. Focus op de kern en zorg dat de inhoud zinvol is.

.

Tip 2: 3 minuten is genoeg

En ja, daar ben je snel aan inderdaad… Langere instructievideo’s worden vaak doorgespoeld. Probeer je video’s daarom kort en bondig te houden. Een richtlijn is 3 tot 6 minuten. En dan liever 3 minuten dan 6. Omdat je na 3 minuten al merkt dat de aandacht verslapt. Daarom liever 4 video’s van 3 minuten, dan 2 video’s van 6 minuten.

.

Tip 3: Maak een script

Weet wat je gaat vertellen. Voorkom je dat je teveel gaat vertellen. Voorkom dat je verhaal gaat zwalken. Denk na over hoe je de instructievideo opbouwt. Het nadenken over deze dingen doe je min of meer vanzelf als je een script maakt. In het script verdeel je de informatie in logische en hapklare brokken.

.

Tip 4: Nodig uit tot activiteit

Van alleen een video kijken, leer je niet zoveel. Er is activiteit nodig van de lerende om de stof beter op te nemen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een vraag te stellen, daarna een stilte te laten vallen en vervolgens zelf het antwoord te geven. Je kunt ook denken aan werkvormen die je na of tijdens de video aanbiedt. Bijvoorbeeld een quiz of een praktijkopdracht. Een vraag stellen tijdens een video kan eenvoudig met bijvoorbeeld H5P.

.

Lees ook: hekel aan activerende didactiek

.

Tip 5: Kom zelf in beeld

Als je kijkt naar de principes van Mayer, dan is dat niet per se nodig. Over het algemeen leer je namelijk niet beter als er een persoon in beeld is. Maar: als die persoon een bekende van je is, dan juist wel. Die bekende zien, zorgt voor een connectie (emotionele betrokkenheid) en dat is een goed aanknopingspunt voor leren.

.

Reacties zijn gesloten.