Is kennis uit het hoofd leren nog wel van deze tijd?

Is kennis uit het hoofd leren nog wel van deze tijd?

Met alle digitale assistenten die er zijn is kennis altijd paraat. Daardoor hoef je steeds minder te onthouden. Je vraagt Siri naar het weer, Google om iets te vertellen over de Egyptenaren en kletst met chatbots van een klantenservice. Digitale assistenten worden ook steeds slimmer: ze helpen je activiteiten te herinneren, weten waar en wanneer je volgende afspraak is en hoe je daar het snelst kunt komen. 

Is de tijd dat je dingen uit je hoofd moet leren voorbij? Of worden onze hersenen lui door digitale assistenten? Is kennis uit het hoofd leren nog wel van deze tijd? Over deze vraag heeft de Open Universiteit een perroncollege gemaakt. 

kennis uit het hoofd leren

Over perroncolleges

De Open Universiteit is een plek waar enorm veel wetenschappelijke kennis samenkomt. Om die kennis zoveel mogelijk te delen met iedereen zijn mini-perroncolleges ontwikkeld om, op de grote stations in Nederland te laten zien aan alle treinreizigers. Op digitale schermen op de perrons worden video-animaties getoond, die antwoord geven op een interessante (wetenschappelijke) vraag. En die vraag gaat dus ook wel eens over leren.

kennis uit het hoofd leren

Is kennis uit het hoofd leren nog wel van deze tijd?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk ‘ja’:

  • Omdat er een verschil is tussen kennis en informatie.
  • Omdat je een basis moet hebben om te weten waarop je moet zoeken.
  • Omdat je kennis nodig hebt om informatie op waarde te schatten.
  • Omdat dingen weten ruimte in je hoofd geeft, zodat je aan de slag kunt met complexere problemen.

Lees ook: Chat met Willem

Reacties zijn gesloten.