Je moet kiezen. Durf jij dat?
Ik luisterde naar de no more boring learning podcast over ondernemen, en één inzicht sprong eruit: Je moet kiezen, zodat mensen weten wat je doet en voor wie. Als ondernemende professional is het verleidelijk om alles te willen doen. Zeker als je veel interesses hebt en blij wordt van afwisseling. Maar er is één simpel inzicht dat je verder kan helpen: je moet kiezen. Niet omdat je dan minder kansen hebt, maar juist omdat mensen dan weten waar ze je voor kunnen vragen.
Waarom kiezen zo lastig is
Veel professionals – zeker in het onderwijs of de L&D-wereld – zijn generalisten. Ze kunnen veel, vinden veel leuk en houden van afwisseling. Kiezen voelt dan alsof je deuren sluit. Alsof je kansen misloopt of jezelf beperkt. Maar het tegenovergestelde is waar. Als je niet duidelijk bent over waar je voor staat, moeten anderen dat zelf invullen. En meestal vullen ze dan… niets in.
Stel dat je zegt: “Ik doe iets met leren en ontwikkelen, coaching, advies en projectmanagement.” Dan weet niemand precies waarvoor ze je moeten bellen. Maar zeg je: “Ik help organisaties om hun leertrajecten effectiever te maken door slimme didactische keuzes,” dan is dat helder. Mensen denken meteen: “O, daar heb ik haar voor nodig!”
Hoe je wel kunt kiezen
- Kies een focus, geen keurslijf. Je hoeft niet alles uit te sluiten. Denk in ‘voorkeursprojecten’ in plaats van ‘verboden terrein’.
- Formuleer één duidelijke boodschap. Wat wil je dat mensen onthouden? Als je het in één zin kunt uitleggen, ben je goed bezig.
- Durf bij te sturen. Focus betekent niet dat je voor altijd vastzit. Je kunt altijd herijken als je merkt dat je behoeften of de markt verandert.
Kiezen draait dus niet om beperken, maar om helderheid. Voor jezelf én voor anderen. Zo weten mensen precies waar ze je voor nodig hebben.