Kan ChatGPT examenvragen schrijven?

Kan ChatGPT examenvragen schrijven?

ChatGPT krijgt veel aandacht. Heel veel aandacht. Onder andere vanwege de mogelijkheid die het biedt aan studenten om essays te schrijven of examenvragen te beantwoorden. Maar wat als je die laatste optie omdraait? Kunnen docenten ChatGPT gebruiken om examenvragen te schrijven? Een biologiedocent probeerde dat uit.

Taxonomie

De eerste vraag die deze docent stelde is of ChatGPT bekend is met de taxonomie van Bloom. Het antwoord daarop was een duidelijke ‘ja’. Als je de vraag stelt wat de taxonomie van Bloom is, komt daar een keurig kloppend antwoord op. Dat is heel mooi, maar kun je dan ook examenvragen laten schrijven die aansluiten op die taxonomie?

Examenvragen schrijven

Ja, dat lukt prima. Het lukt ook op de hogere cognitieve niveaus goed. De biologiedocent krijgt mooie vragen als reactie op zijn prompts. Overigens is het ook mijn eigen ervaring dat het goed lukt. Al vind ik zelf altijd nog wel wat voor verbetering vatbaar. Maar evengoed helpt het om sneller te ontwikkelen, en daar doe je het voor. Kijk voor de precieze voorbeelden vooral hier.

Lees ook: Mag je ChatGPT gebruiken in een examen?

Wat kan ChatGPT niet?

ChatGPT kan geen vragen schrijven die tabellen of grafieken omvatten. En voor de echt complexe open vragen gebaseerd op berekeningen is het ook niet geschikt. Maar zodra je multiple-choice-vragen wilt maken met alleen tekst geeft ChatGPT een prima basis. Je kunt het vergelijken met het ‘lenen’ van een vraag die een collega al eerder gemaakt heeft, en die je dan zelf net nog even finetunet. Dus zeker de moeite waard om zelf mee te gaan experimenteren!

Reacties zijn gesloten.