Lezen over leren: zomervakantieleesvoer 2021

Lezen over leren: zomervakantieleesvoer 2021

Als jij straks lekker aan de rand van het zwembad zit, ben je op een gegeven moment zo uitgerust, dat er ergens weer ruimte komt voor iets wat een beetje op werk lijkt. Je kent vast wel die momenten dat er soms ergens weer een losse gedachte over werk ‘opplopt’. En dat is dan meteen hét geschikte moment om iets te gaan lezen over leren. Zodat je met nieuwe inspiratie en nieuwe kennis, weer nieuwe plannen kunt maken. Na je vakantie, dat dan weer wel. En wat tips voor goed zomervakantieleesvoer zijn dan vast welkom. Ik deel er drie die nog op mijn ‘ik-wil-deze-nog-lezen-lijstje’ staan.

Canon van leren & ontwikkelen – 50 concepten en hun grondleggers

Dit is de nieuwste editie van een basiswerk over leren en ontwikkelen in organisaties. Deze versie is volledig herzien (in vergelijking met de versie uit 2012) en bevat actuele ontwikkelingen en inzichten en ook nieuwe stromingen uit de organisatiekunde. Het principe van het boek is dat er redelijk recht-toe-recht-aan toelichtingen worden gegeven op de concepten. Daarnaast geven de auteurs ook hun persoonlijke fascinatie, ervaringen en/of reflectie mee. Ik denk dat het een boek is dat je als L&D’er in je kast hoort te hebben staan. Om te lezen, maar vooral ook om als naslagwerk te gebruiken. Je kunt hem (onder andere) hier bestellen. En nee, daar profiteer ik niet van…

Lezen
Afbeelding van may lai via Pixabay

Impactonderzoek – samen in kaart brengen wat een leertraject oplevert

Deze kwam ik op het spoor in een LinkedIn-groep. Het gaat erom dat je leren en ontwikkelen nooit zomaar doet. Het heeft een reden, een doel. En na afloop wil je weten of dat doel bereikt is. Maar meestal vind je het ‘gedoe’ om daar zo op die manier naar te kijken. Terwijl het wel heel belangrijk is om juist wel te doen. Dit is een handboek met stappenplannen en werkvormen die je kunt gebruiken, dat je op ideeën brengt en stimuleert om juist wel aan de slag te gaan met die evaluatie. Je kunt dit boek hier bestellen.

Lees ook: Quotes over leren

Blended leren ontwerpen – alles over tools, design en faciliteren

Ook deze kwam ik vaak tegen op LinkedIn. Al is het maar omdat ik deelneem aan een groep waar de auteurs ook in te vinden zijn. Het maken van een doordachte blend van online en offline leren, is een kunst op zich. En in dit boek wordt je meegenomen in verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Met de keuzes die je kunt maken, maar ook handvatten, modellen en tips. Zodat je daarmee vervolgens weer je eigen plan kunt trekken. Dit boek kun je hier bestellen.

Reacties zijn gesloten.