Best gelezen blogs in 2022
Alweer een jaar voorbij! Time flies when you’re having fun! En dan wil ik je, zo vlak na de feestdagen, graag voorzien van wat fijn leesvoer. Dus: wat waren mijn best gelezen blogs in 2022?
Maar eerst even terugkijken
2022 was een jaar waarin weer veel nieuwe lezers mijn blog en mij persoonlijk wisten te vinden. Heel leuk! En welkom aan alle nieuwe lezers! En voor mezelf was 2022 ook het jaar waarin ik mijn eigen bedrijf oprichtte. Op 1 april (geen grap!) was Adviseren over Leren een feit. En vanaf die datum ging ik voor leuke opdrachtgevers aan de slag en leerde van alles over ondernemen. Met vallen en opstaan, en met ups en downs. Maar dat is volgens mij helemaal zoals het hoort. En voor 2023 komt er bedrijfsmatig een mooi jaar aan denk ik. Daarover later nog wel eens meer, want dat is voor nu nog veel te vroeg. Voor nu daarom weer terug naar waar het hier echt om gaat: mijn 3 best gelezen blogs in 2022!
Bekijk mijn LinkedIn-profielNummer 1: Van concreet naar abstract
De onbetwiste nummer 1 van de meest gelezen blogs in 2022 is dezelfde als de nummer 1 van vorig jaar. Een blogpost over transfer van leren: van concreet naar abstract. De kern van deze blogpost? Verschillende onderzoeken laten zien dat het geven van concrete voorbeelden transfer makkelijker maakt. Tegelijkertijd kan dit juist ook problemen geven. Leerlingen kunnen de voorbeelden namelijk ook uit hun hoofd leren waardoor er geen transfer is. De clou is daarom om niet alleen concrete voorbeelden te geven, maar langzaam een overgang te maken van concrete voorbeelden naar meer abstracte representaties.
Nummer 2: Leerstijlen bestaan niet
Vorig jaar was dit de nummer 4. Nu dus met stip gestegen naar nummer 2. Deze post gaat over de hardnekkige mythe van de leerstijlen. Ook al is al jaren bekend dat die niet bestaan, toch blijven ze steeds overal opduiken. Mijn favoriete quote uit het artikel dat de aanleiding was voor het schrijven van deze post: ‘Ik zeg altijd: leerstijlen bestáán niet. Mensen hebben geen leerstijl, ze hebben een voorkeursaanpak. En wat we het liefst doen, is niet altijd het beste voor ons. Veel mensen verkiezen taart boven wortels, maar geen enkele diëtist zal dat aanraden.’
Nummer 3: De kenniswaardeketen van Mathieu Weggeman
Deze blogpost is ook nieuw in de top 3. Kennismanagement wil zeggen dat je de operationele processen zo inricht en bestuurt dat het rendement op kennis hoger wordt. Met andere woorden: je stuurt er actief op, met als uiteindelijke doel dat je meer plezier hebt van de kennis die er binnen je organisatie in huis is. Mathieu Weggeman heeft een model ontwikkeld dat verschillende fasen beschrijft in het behalen van rendement op kennis. Dit model noemt hij de ‘kenniswaardeketen’. Waarbij het belangrijk is dat je de fasen erin structureel doorloopt en je er daarbij bewust bent dat de kennis voor de organisatie in waarde toeneemt als je verder komt in de keten.