Microlearning tool: 7taps Pro license

Microlearning tool: 7taps Pro license

Al eerder schreef ik over de microlearning tool 7taps. Ik probeerde hem uit en was enthousiast. Daarna raakte hij een klein beetje in de vergetelheid. Totdat er een aantal dingen gebeurden. Een vaste lezer van dit blog (hoi!) pakte de tool erbij om haar mobile first content mee te testen. Op LinkedIn kreeg ik een bedankje van de mensen van 7taps omdat ik over ze geschreven had. En weer iemand anders stuurde een berichtje dat ze de eerdere blog ging delen met een clubje mensen. Dit leek me genoeg reden om er weer over te schrijven. Maar dan dit keer over de mogelijkheden met de Pro license.

Over de microlearning tool 7taps

In de tool 7taps kun je snel microlearnings maken, die eruitzien als een soort instagram stories. Vanzelfsprekend geoptimaliseerd voor mobiel. En zelfs de gratis versie heeft al een heleboel mogelijkheden. Zo kun je verschillende hoofdstukken aanmaken, waarin je dan vervolgens werkvormen kunt gebruiken. Met de thema’s die je kunt kiezen, zorg je ervoor dat het er goed uitziet. Er is een goede ‘how-to’, natuurlijk ook in de vorm van een microlearning. Daarnaast vind ik de inspirerende voorbeelden, die je kunt kopiëren en aanpassen ook heel handig.

Lees ook: 5 voorbeelden van microlearning

Pro License

Eerder schreef ik: Voor een gratis tool heeft deze veel mogelijkheden dus. Let wel op dat je maar één microlearning zichtbaar kunt maken voor anderen. Met grootsere plannen kun je niet zonder de betaalde versie. Maar wat heeft die betaalde versie dan precies te bieden? Waarin is die echt anders? En is dat het waard?

Als je naar de specificaties kijkt, zie je dat je met een Pro license een heleboel kunt. Je kunt ongelimiteerd cursussen delen, video’s uploaden, thema’s aanpassen enzo. Maar waar ikzelf echt benieuwd naar ben zijn de mogelijkheden om leerpaden te maken (met deze licentie kun je er één maken), de rapportages en of er nog andere mogelijkheden zijn bijgekomen qua werkvormen. En met die laatste drie dingen ben ik dus een beetje aan het stoeien geweest.

Pro license

Leerpaden, rapportages en werkvormen

Een leerpad maak je heel makkelijk aan. Het wijst zichzelf, zonder dat je daar uitleg voor nodig hebt. Je geeft het een titel, koppelt er cursussen aan en koppelt er deelnemers aan. Appeltje-eitje dus. Ik denk wel dat het onoverzichtelijk kan zijn op het moment dat je veel cursussen gemaakt hebt. Om cursussen te koppelen aan een leerpad kies je namelijk uit de volledige lijst. Los van dat het prima werkt, weet ik niet of ik echt heel enthousiast ben over deze leerpaden. Dat zit ‘m enerzijds in het feit dat ik me afvraag of je voor microlearnings wel moet werken met leerpaden. Wordt het dan niet een soort verkapte e-learning (die er op mobiel wel heel goed uitziet)? En zou je dan deze microlearnings niet beter op andere manieren delen? Anderzijds kun je met mijn (toch wel dure) licentie, maar één leerpad maken. En als je dan toch op de soort-van-e-learning-tour gaat, dan zijn er LMS’en die meer te bieden hebben voor minder geld. Dan heb je namelijk ook meteen meer en betere rapportages. De rapportages zijn overigens prima. Basic, maar wel de basics die ertoe doen. Maar op het moment dat je ze echt wilt gebruiken om te sturen, dan zijn er denk ik andere en betere opties. De werkvomen die je kunt gebruiken zijn trouwens redelijk hetzelfde in vergelijking met de gratis versie. Een belangrijk verschil is dat je zelf afbeeldingen kunt uploaden.

Is deze licentie de moeite waard?

Zoals eigenlijk altijd, hangt dat vooral af van het doel dat je met de microlearnings hebt. Werkt het voor jouw doel goed om een soort Instastories-achtige leercontent te maken en wil je die op een makkelijke manier maken, wil je die er goed uit laten zien en herkenbaar voor jouw organisatie, dan is dit een interessante optie. Belangrijk is wel dat je uitgangspunt dan echt is dat je Instastories-achtige content gaat maken. Op het moment dat je eigenlijk liever content wilt maken die meer naar e-learning toegaat, en waarbij je ook rapportages hebt waarmee je goed kunt sturen, dan kun je beter voor een LMS kiezen. In de meeste gevallen kun je dan namelijk ook onbeperkt leerpaden aanmaken. Kortom: wat is je doel en past deze tool dan het beste?

Tegelijkertijd kun je natuurlijk ook wat creatiever naar de wereld kijken. En als je merkt dat je eigenlijk naar e-learning content neigt, jezelf afvragen waarom dat is. Zit dat in je eigen neigingen tot sturing en structuur? Wil je eigenlijk niet teveel, terwijl less-is-more eigenlijk beter is? Dan kan deze tool met zijn instagram stories looks buiten je eigen comfort-zone zijn, maar wel heel geschikt. En dan is deze licentie absoluut interessant omdat je onbeperkt kunt maken, delen en de huisstijl van je eigen organisatie kunt toepassen, zodat het herkenbaar van jou is. En eerlijk gezegd denk ik dat deze creatievere benadering wel eens beter werkende en aansluitende content zou kunnen opleveren dan de meer degelijke van-doel-naar-tool benadering. Omdat het je dwingt om kritisch te zijn op je eigen impliciete voorkeuren.

* Ik heb een tijdelijke Pro license gekregen van 7taps. Dankjewel daarvoor!

Reacties zijn gesloten.