Microlearning tool: Wakelet

Microlearning tool: Wakelet

Wakelet kwam ik tegen in een lijstje van Frankwatching. Een tool waarmee je lesmateriaal op één plek verzamelt en die dat op een visueel aantrekkelijke manier doet. Volgens Frankwatching dan… Omdat het altijd leuk en interessant en leerzaam is om nieuwe dingen uit te proberen, ging ik aan de slag.

.

Microlearning of microcontent?

Wakelet kan een microlearning tool zijn, maar dat hoeft niet. Ik snap dat dit een beetje verwarrend kan zijn als je naar de titel van deze post kijkt. Ik denk dat je het onderscheid tussen microcontent en microlearning goed in de gaten moet houden. Microlearning betekent letterlijk ‘klein leren’. Het omvat relatief kleine leereenheden en kortetermijn leeractiviteiten. Een microlearning duurt gemiddeld zo tussen de 3 en 7 minuten. De vorm kan verschillen. Van infographic tot en met een quiz, poll, link of afbeelding.

.

Belangrijk is dat je een microlearning maakt met als doel om van te leren. Er is dus een leerdoel, er is sprake van activiteit van de lerende en er is nagedacht over transfer naar de praktijk. En daarin verschilt microlearning van microcontent. Van microcontent kun je indirect wel iets leren, maar het is niet per se ontwikkeld met het oog op het bepalen van bepaalde leerdoelen.

.

En er is geen goed of fout in of je nu microlearning of microcontent gebruikt natuurlijk. Zolang je maar nadenkt over het doel dat je er zelf mee hebt en het grotere plan waarbinnen je één van deze twee gebruikt.

.

Content curation

Misschien is het los van het microlearning/-contentverhaal eigenlijk veel interessanter om Wakelet te bekijken als een content curation tool. Content curation betekent dat je bronnen verzamelt, die voor jouw onderwerp actueel en relevant zijn en die op een aantrekkelijke manier deelt. Vergelijk het met een curator in een museum. Die verzamelt en rangschikt stukken rondom een onderwerp of bepaalde tijdsperiode. En jij kunt ze overzichtelijk zien in het museum. Als je achter content curation vervolgens een techniek stopt die zegt: ‘jij bekeek x, dus vind je y vast ook interessant’, maak je gepersonaliseerd leren mogelijk.

.

Content curation kan ook het antwoord zijn op een veelheid aan informatie, want het wordt een stuk makkelijker om het juiste te vinden. Een voordeel ten opzichte van meer traditioneel leren kan ook zijn dat je het een stuk sneller hebt opgetuigd. Je gebruikt immers van alles wat er al is. En ja, natuurlijk zijn er ook wel mitsen en maren. Denk bijvoorbeeld aan betrouwbaarheid, kwaliteit, of mensen de content daadwerkelijk weten te vinden enzovoort.

.

Wakelet

.

Mijn mening over Wakelet

Ik ben een beetje aan het stoeien geweest met Wakelet en vind het een leuke en makkelijke tool. Je kunt verschillende verzamelingen aanleggen. Zo’n verzameling kun je vervolgens met verschillende typen content vullen. Denk aan een url, tekst, een afbeelding en pdf. Daarnaast kun je ook koppelen met apps. En op die manier kun je bijvoorbeeld documenten die in OneDrive staan toevoegen. Daarbij geldt wel dat vanaf dat moment iedereen met wie je de Wakelet-link gedeeld heeft erbij kan. Voor dat privacy-issue waarschuwt Wakelet trouwens netjes. Naast verzamelingen kun je ruimtes maken, waarin je verzamelingen kunt groeperen.

.

Wakelet is natuurlijk niet echt uniek in wat het doet. Padlet is bijvoorbeeld ook heel eenvoudig in het gebruik en biedt meer mogelijkheden. Als het meer gaat om het verzamelen dan om het cureren, zou je ook OneNote kunnen gebruiken. Tegelijkertijd kan het ook wel een voordeel zijn dat Wakelet maar één ding kan. Omdat het daarin wel heel goed is. Het werkt heel eenvoudig en ziet er goed uit. Ik vind het daarom zeker wel een aanrader.

.

Reacties zijn gesloten.