Mindset-interventies werken niet

Mindset-interventies werken niet

Mindset-interventies werken niet. Einde verhaal, want dat is eigenlijk de clou van het verhaal… Maar goed, nu je deze post toch al leest kan ik net zo goed vertellen waarom dat is. Want ik las een interessant onderzoek. Daar gaat ‘ie dus!

De fixed en de growth mindset

De fixed en de growth mindset is een theorie uit onderzoek van Carol Dweck (2006). Zij concludeerde dat er twee soorten mindsets (denkstijlen) zijn. De fixed en de growth mindset. Bij een fixed mindset heb je de overtuiging dat capaciteiten vaststaan. Als je iets goed kunt, heb je daar talent voor. Als je iets niet goed kunt, dan vermijd je dat. Zo maak je geen fouten en krijg je geen negatieve feedback. Bij een growth mindset ga je er juist vanuit dat je capaciteiten kunt ontwikkelen. Door te leren, te proberen en fouten te maken. Fouten maken betekent vooral dat je meer moet oefenen. Ze zijn onderdeel van het leerproces. Binnen organisaties is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen in mindsets en het effect daarvan op de omgeving en andere mensen.

Lees ook: alles over de VUCA-wereld

Van fixed naar growth

Een growth mindset heeft een positief effect op leren, ontwikkelen en het omgaan met veranderingen. Wetend dat mindsets kunnen veranderen, is het daarom belangrijk om te proberen om van een fixed naar een (meer) growth mindset te komen. Daarbij speelt je innerlijke criticus een belangrijke rol. Het is vooral zaak om die de mond te snoeren. Dat doe je door niet direct een oordeel te vellen over wat je doet (goed of fout), maar door zonder oordeel te kijken, te analyseren en het te zien als een proces. Zo kun je de interne monoloog die gericht is op veroordelen, veranderen in een monoloog die aanstuurt op ontwikkeling. En ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een proces…

mindset-interventies

Filosofie in plaats van interventie

En voor de nuance wil ik graag een artikel over ’the growth mindset problem’ hier linken. Dit artikel geeft aan dat er steeds meer onderzoeken zijn waarin wordt getwijfeld aan de effectiviteit van mindset-interventies (dus het werken aan mindsetverandering). De conclusie is dat de mindsettheorie misschien wel het beste werkt als filosofie en niet als interventie. 

Meta-analyse met forse kritiek op mindset-interventies

Die effectiviteit wordt ook betwijfeld door een recente meta-analyse. Die zegt: het effect is zeer klein. En als daarbij alleen naar studies gekeken wordt van de hoogste kwaliteit blijkt het effect nog kleiner en niet significant te zijn. En opvallend, maar ook ernstig: als onderzoekers financieel belang hebben bij het rapporteren van positieve bevindingen worden er ook positievere resultaten gevonden.

Reacties zijn gesloten.