Online trainen = online werkvormen

Online trainen = online werkvormen

Online trainen = online werkvormen. Als er iets is wat we de afgelopen periode met zijn allen geleerd hebben is dat het niet slim is om een face-2-face training ‘zo’ om te zetten naar een online training. Eigenlijk is dat natuurlijk logisch ook. Net zoals e-learning niet hetzelfde is (of: zou moeten zijn) als een digitaal boek.

Voor offline trainingen hebben de meeste opleidingsprofessionals ‘Het Groot Werkvormenboek’ in de kast staan. Voor online trainingen is er nu ook zoiets, namelijk ‘Het Groot Online Werkvormenboek’. Ik luisterde naar een podcast van People Power, waarin de auteurs van dit werkvormenboek er een voorproefje op gaven. Een klein inkijkje in het boek vind je hier.

Online trainen = online werkvormen
Online trainen = online werkvormen

Uit de podcast

  • Een werkvorm is de manier waarop je inhoud bespreekt of de weg waarlangs je een proces stuurt.
  • Naast een inhoudelijk doel, heb je daarbij te maken met het gedrag van individuen en groepen. De vorm die je kiest is vervolgens een optelsom van zowel doel als het gewenste gedrag.
  • Je kunt de vergelijking maken met het regisseren van een film. Als regisseur bedenk je ook van tevoren waar de film over gaat, hoe de scènes verlopen en hoe de film eindigt.
  • Werkvormen maken een bijeenkomst energieker, actiever en inspirerender. Mensen ervaren het ook echt als je er aandacht aan besteed hebt.
  • Gebruik niet alleen ‘echte’ online werkvormen, maar ook werkvormen die mensen juist achter hun beeld vandaan trekken of die ervoor zorgen dat je de ogen ergens anders opricht. Zo kunnen die even ontspannen en word je minder snel moe.
  • Online werken biedt ook mogelijkheden om juist meer mensen te betrekken bij een bepaald onderwerp dan je anders (offline) had gekund.
  • Je wordt minder moe als je individueel en plenair afwisselt. Dat kan ook door een individuele opdracht te geven, terwijl je bijvoorbeeld plenair iets presenteert.

Lees ook: Blend the right mix

Wil ik dit boek hebben?

En het leukste deel van de podcast vond ik nog de voorbeelden van werkvormen die je kunt kiezen bij een bepaald doel en gedrag. Maar daarvoor kun je de podcast het beste zelf beluisteren. Op het moment van schrijven is het boek nog niet uit, maar ik ben heel nieuwsgierig geworden en wil ‘m graag hebben.

Reacties zijn gesloten.