Quotes over leren: laat je inspireren (of niet)

Quotes over leren: laat je inspireren (of niet)

Quotes…. in het dagelijks leven heb ik er eigenlijk een hekel aan. Want het doet met denken aan van die borden of posters die je kunt kopen als huisdecoratie. Met quotes over het leven, de liefde of koffie ofzo. Ze worden verkocht, dus er zijn vast mensen die er inspiratie uithalen. Maar voor mij werkt dat niet zo. Toch leek het me leuk om er juist iets over te schrijven. Daarom vandaag 5 quotes over leren. Om van te leren. Om de moed erin te houden. Om te weten of je er wat mee moet of niet. Om… nou ja, vul zelf maar in. En of ze inspirerend zijn, laat ik graag aan jou over.

Kon ik alles wat ik moet leren, maar gewoon downloaden en installeren in mijn hoofd

In de categorie ‘een boek onder je kussen leggen’. En ik vind ‘m ook wel in lijn met ‘waarom zou je kennis uit je hoofd leren als je alles kunt Googelen‘. Daarnaast gaat het ook over leren zonder dat je er moeite voor moet doen. Dat werkt natuurlijk niet zo. Leren is een actief proces, waar je nieuwe verbindingen creëert. En daarvoor moet je toch echt zelf aan de slag. Maar de wens snap ik hoor, want gemak dient de mens. En vanuit ons oerbrein willen we alles graag op zo’n manier doen dat het zo min mogelijk energie kost.

Lees ook: hekel aan activerende didactiek

De beste manier om iets te leren is om er les in te geven

Dit is een quote van Seneca. Een Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver die leefde van 5 voor Christus tot 65 na Christus. En zijn quote was toen al een waarheid en is dat nu nog steeds. Iets uitleggen aan anderen dwingt je om op te halen wat je eerder geleerd hebt. En als je iemand anders een heldere, gestructureerde uitleg geeft, zorgt dat ervoor dat je voor jezelf ook meer helderheid creëert. Daarnaast krijg je signalen terug, als je iemand anders uitleg geeft. Dat kan je wijzen op onduidelijke verbanden. Maar het kan ook je eigen ideeën aanvullen en daarmee je eigen kennis vergroten.

Ik ben iemand zonder diploma’s. Alles wat ik geleerd heb is via de praktijk.

En van Seneca, naar een ‘voetbalfilosoof’. Bovenstaande is een uitspraak van Johan Cruijff. Die denk ik vooral aangeeft dat leren niet alleen plaatsvindt in het onderwijs en je ook zonder het papiertje ver kunt komen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan maar geen opleiding moet volgen. Een studie is belangrijk voor je eigen ontwikkeling. Het geeft je een algemene, theoretische en praktische basis waarop je kunt doorbouwen.

quotes
Afbeelding van Markus Winkler via Pixabay

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Ja, ja, de heel bekende quote die wordt toegeschreven aan Pippi Langkous, maar die ze nooit zo letterlijk heeft uitgesproken. Ze heeft wel dingen gezegd die in de buurt komen, maar allemaal minder lekker klinken. Los daarvan is het wel een mooi voorbeeld van een ‘growth mindset‘: de overtuiging dat je capaciteiten kunt ontwikkelen.

Ik heb de laatste tijd zoveel geleerd van mijn fouten, dat ik er over denk er nog een paar te maken

Deze is met dank aan Loesje en als je Googelt op ‘quote leren’ eentje die je relatief vaak tegenkomt (of een variatie hierop). Helaas ligt de werkelijkheid wat genuanceerder: leren van fouten kan leerzaam zijn, maar het is geen noodzakelijke voorwaarde voor leren.

Reacties zijn gesloten.