Schrijf gegarandeerd betere titels: hoe doe je dat?

Schrijf gegarandeerd betere titels: hoe doe je dat?

Schrijf gegarandeerd betere titels???? Dat lijkt een kop die niet helemaal bij deze blog past. Sterker nog: dat ís ook zo. Bij deze daarom alvast de plechtige belofte om dit nooit meer te doen. Maar deze titel is wel heel bewust gekozen. Hij past namelijk wel heel goed bij het onderwerp van deze blog: hoe schrijf je pakkende titels die de lezer vangen en vasthouden?

Gebruik 7 woorden

Dit advies gaf ik al in een eerdere blogpost. Titels met 7 woorden schijnen het beste te werken. En die titel moet zowel informatief als verleidend zijn. Maar hoe doe je dat dan? Waar let je op bij het kiezen van die 7 woorden? En hoe belangrijk is het dat je die 7 woorden goed kiest?

Een titel kan maken of breken

Om met dat laatste te beginnen: een titel kan maken of breken. Een pakkende titel zorgt ervoor dat je de rest van de tekst ook leest (of wil lezen, als het lezen van de tekst bijvoorbeeld een verplicht onderdeel is). Wist je dat zo’n 80% van de lezers meteen afhaakt na het lezen van de titel? En dat kan natuurlijk terecht zijn, omdat de informatie niet van toepassing is. Maar vaak is het onterecht. Omdat de titel niet weet aan te spreken en niet weet te verleiden om verder te lezen. En dat is een gemiste kans.

Lees ook: Hoe schrijf je goede achterflapteksten

Een goede titel is informatief, enthousiasmerend en begrijpelijk

Misschien klinkt dat een beetje saai, maar het is wel belangrijk. Maar als het voor je lezer niet duidelijk is waar je tekst over gaat, haakt ‘ie sowieso af. Omdat je niet weet wat je krijgt en daarom geneigd bent om de tekst te negeren.

Een goede titel is kort en beschrijvend en spreekt je doelgroep aan. Als je zo wilt schrijven dat je gevonden wordt door zoekmachines, kies je altijd een kernbegrip of kernzin. Daarbij zorg je ervoor dat dit kernbegrip in je titel voorkomt.

En dat is ook een goede tip als je teksten voor andere doeleinden schrijft. Het maakt namelijk duidelijk waar je tekst over gaat. Daarnaast zeg je in een titel ook altijd iets over wat je lezer krijgt. Bijvoorbeeld: 5 tips voor het ontwikkelen van aantrekkelijke e-learning. De kernzin is hier het ontwikkelen van e-learning. En wat je lezer krijgt zijn 5 tips om dat te bereiken.

Lees ook: Ouderwetse woorden die je tekst bederven

Krachtwoorden

En wat doet het woord ‘aantrekkelijke’ dan in je titel? Nou, dat is het woord dat je overhaalt om de tekst te willen lezen. Daarmee speel je namelijk in op de emotie van de lezer en raak je hem in zijn onderbewuste. Dit soort woorden noem je krachtwoorden. Het zijn woorden die meer doen dan andere woorden. Die meer aandacht trekken of inspelen op schaarste. In dit artikel vind je een overzicht van 200 krachtwoorden die je kunt gebruiken.

titels
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Cijfers

Misschien heb je ook gemerkt dat het cijfer ‘5’ iets met je doet. Lijstjes doen het namelijk altijd goed. Je lezer weet daardoor wat hij krijgt en het belooft afwisseling. En als je aan de ene tip niets hebt, zijn er nog 4 andere tips. En sowieso valt een cijfer op tussen de letters in een titel. Schrijf daarom altijd ‘5’ in plaats van ‘vijf’.

Jouw beste titel schrijven

Ik vind het zelf altijd fijn om meerdere titels te bedenken, zodat ik de beste kan kiezen. Wees daarbij in eerste instantie niet te kritisch en schrijf alles op wat er in je opkomt. Want je gaat daarna toch nog finetunen en/of schrappen.

Bij dat finetunen en/of schrappen check ik ook altijd of ik in de titel geen dingen beloof die ik in de tekst niet waarmaak. Niets is zo vervelend als een tekst die niet gaat over wat je ervan verwachtte. Met als resultaat teleurstelling, en een lezer die een volgende keer wel uitkijkt om aan een tekst van jou te beginnen.

Om te bepalen of een titel aanspreekt én klopt, kun je ook een testlezer inschakelen. Die vraag je dan of hij je tekst zou willen lezen op basis van de titel, en ook of de titel klopt bij de inhoud. Want zelf zie je dat soort dingen op een gegeven moment niet meer (je wordt ‘blind’ voor je eigen tekst). Daarnaast is een frisse extra blik altijd fijn!

Reacties zijn gesloten.