Smalltalk survival

Smalltalk survival

Hey jij daar! Ben je het ook zat om in ongemakkelijke stiltes verzeild te raken tijdens een gesprek1? Voor veel mensen kan het voeren van smalltalk een uitdaging zijn. Het kan ongemakkelijk aanvoelen, oppervlakkig lijken en soms voelt het als tijdverspilling. Aan dat laatste maak ik mezelf regelmatig schuldig. Maar wist je dat small talk een heel belangrijke rol speelt in ons dagelijkse (werkende) leven? En dat je het daarom toch maar beter wel kunt doen?

Je leest over…

Waarom is smalltalk belangrijk?

Smalltalk helpt om sociale banden te creëren en te onderhouden. Met kleine gesprekjes kun je connecties maken met anderen, sympathie opwekken en vertrouwen opbouwen. Of het nu gaat om collega’s op het werk, nieuwe buren of gewoon mensen die je tegenkomt tijdens sociale evenementen: small talk geeft de mogelijkheid om contact te maken en relaties op te bouwen.

Daarnaast draagt smalltalk bij aan het creëren van een positieve sfeer. Stel je voor dat je een vergadering hebt waarin iedereen zwijgend naar zijn computerscherm staart totdat de officiële agenda begint. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn en de stemming negatief beïnvloeden. Met wat luchtige gesprekjes voorafgaand aan de vergadering kun je de sfeer (meer) ontspannen maken en ervoor zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt.

Tenslotte kan smalltalk een goede manier zijn om informatie te verzamelen. Tijdens informele gesprekken kun je vaak waardevolle informatie oppikken. Het kan ook een ijsbreker zijn voor diepgaandere gespreksonderwerpen. Dat komt omdat je tijdens de small talk meer leert over de interesses en achtergronden van anderen.

smalltalk
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Tips voor succesvolle smalltalk

In dit boek las ik veel bruikbare tips over smalltalk. Bovendien vond ik het ook heel herkenbaar en grappig geschreven. Je leert hoe je hoe je smalltalk soepeler begint, hoe je het interessant maakt én hoe je er elegant een einde aan breit. En dat laatste is ook belangrijk niet waar? Tips waar ik echt wat aan heb gehad zijn bijvoorbeeld:

  • de elegante exit
  • het kapen van de vraag ‘hoe gaat het met je’
  • de tweetrapsraket

En mocht je benieuwd zijn wat dit dan inhoud: lees vooral het boek!

Smalltalk-challenge

Vanuit het oogpunt van een onderwijskundige is transfer natuurlijk belangrijk. Want: je kunt wel een boek lezen, maar wat doe je er vervolgens mee in de praktijk? En hoe zorg je ervoor dat je de tips toepast in de praktijk? De schrijvers hebben daarvoor de dertig-dagen-smalltalk survival bedacht. Als stok achter de deur om 30 dagen bewust met smalltalk aan de slag te gaan. Daarbij geven ze het advies om de challenge samen met iemand anders te doen. Omdat dit leuker is, motiverend is en bovendien werkt als stok achter de deur. Ik vind het een leuk concept!

  1. Mocht je her en der mijn schrijfstijl niet helemaal herkennen: dat klopt. Deze blogpost is (deels) een experiment met Typetone.ai. ↩︎
Reacties zijn gesloten.