Team ‘alles is interessant’
Soms ontwikkel je iets voor een beroep waar je zelf nog nooit over had nagedacht. Toch lukt het. Sterker nog: juist dan wordt het leuk. Want als nieuwsgierigheid het wint van affiniteit, gaat er een wereld open. Ik ben dus absoluut team ‘alles is interessant’.
Je hoeft niet overal iets mee te hebben
Vrachtwagenchauffeur, kapper, asbestverwijderaar… en ja, zelfs nagelstylist. Grote kans dat ik ergens in de afgelopen jaren een toets, leertraject of examen voor zo’n beroep heb gemaakt. Soms zeg ik gekscherend: “Noem een beroep, ik heb ‘m waarschijnlijk al afgestreept.” En dat is niet eens zo’n grote overdrijving. Als ik ooit meedoe aan een beroepenbingo? Altijd prijs.
Wat ik het leukste vind, is steeds hetzelfde: uitvogelen hoe iets werkt. En dan bedenken hoe je dat uitlegt. Of dat nu gaat om het bedienen van een reachtruck of het uitvoeren van een gezichtsbehandeling — maakt me eigenlijk niet uit. Elk beroep heeft iets fascinerends, iets waar je in kunt duiken. Je kijkt, vraagt door, puzzelt. En dan wordt het vanzelf helder.

Nieuwsgierigheid als vakvaardigheid
Toch hoor ik het vaak: “Je moet wél affiniteit hebben met de doelgroep.” En: “Je moet er iets mee hebben.” Begrijpelijk, en soms ook terecht — zeker bij langdurige ontwikkeltrajecten of bij thema’s die veel persoonlijk contact vereisen. Maar bij mij werkt het vaak anders. Ik zit duidelijk in team ‘alles is interessant’.
Juist die afwisseling houdt mijn werk scherp. Het dwingt je om iedere keer opnieuw te snappen hoe een beroep in elkaar zit. Niet oppervlakkig, maar echt begrijpen wat iemand doet, waarom dat belangrijk is en wat dus goed getoetst of aangeleerd moet worden. En je leert niet alleen over het beroep. Je leert ook wat werkt in uitleg, waar valkuilen zitten, hoe mensen denken en leren, en wat iets praktisch maakt of juist te abstract houdt.
Soms is het een korte klus. Zoals die nagelstyling. Wie mij een beetje kent, begrijpt meteen waarom dat geen blijvertje was. Maar zelfs dan wil ik het eerst snappen. Omdat je dan pas iets kunt maken dat werkt.
Wat heb jij hieraan?
Als jij als onderwijskundige werkt voor doelgroepen waar je zelf niet meteen een klik mee voelt, weet dan: dat hóeft ook niet altijd. Nieuwsgierigheid is vaak een veel sterkere motor dan affiniteit. Als je maar bereid bent om door te vragen, te kijken en te leren, kun je ook voor een onbekend beroep iets maken dat klopt, werkt en waardevol is.
Dus als je volgende opdracht niet direct ‘jou’ is, maar wel interessant lijkt? Geef het een kans. Wie weet leer je er meer van dan je dacht.