Teamwork. Leren van en met elkaar
Zondagochtend. Het is benauwd en zweterig weer. Geen weer om te gaan hardlopen. Geen goed idee ook, want ik heb nog zware benen van gisteren. Daarom wordt het een rondje wandelen. Daarbij kijk ik niet alleen naar mooie tuinen, maar luister ook een podcast. Deze keer: Teamwork. Leren van en met elkaar. Dit is een podcast van Develhub.
Over Teamwork. Leren van en met elkaar
Teamwork. Leren van en met elkaar is de eerste podcast van Develhub. Zij omschrijven hun podcast als: een podcast over leren, ontwikkelen, trainen en coachen en alles wat er bij ons vakgebied hoort. Host Marrit de Vries praat maandelijks met gasten uit het vakgebied. In deze eerste aflevering zijn Nina te Riele en Lisa van Gils te gast. Zij praten over het onderwerp ’teamwork’.
Het eerste kwartier ‘kabbelde’ het voor mijn gevoel een beetje teveel. Gelukkig besloot ik door te luisteren, want daarna werd het interessant.
Lees ook: Podcasts voor leren
Uit de podcast
Als ik een podcast luister, blijk ik mijn notitieboekje te missen… Maar ja, schrijven en doorlopen gaat niet zo lekker samen. Uit mijn geheugen dus wat punten uit de podcast:
- Wat hebben het coachen van een sportteam en het werken als L&D’er met elkaar te maken? Met een prestatie als team kom je verder dan iedereen individueel. Denk bijvoorbeeld aan de Oranjeleeuwinnen. En je bent niet alleen een team in het veld, maar ook daarbuiten.
- Feedback is een interessant concept, tot het moment dat je het gaat toepassen. Want dat vinden mensen ingewikkeld. En laten we wel wezen: wie vindt het nu leuk om te horen dat je iets op een andere manier had moeten doen?
- Ga bij het geven van feedback uit van degene die je voor je hebt. Feedback geven volgens de principes van een feedbackmodel is is mooi, maar er zijn ook mensen die liever direct horen wat je vindt. Dat is er eentje die ik voor mezelf heel goed herken. Dus voor wie mij ooit feedback gaat geven: zeg liever direct waar het op staat, zonder allerlei verhalen er omheen.
- Bepaal niet vóór mensen, maar bedenk samen met mensen. Ga in gesprek om erachter te komen wat er nodig is. Een leeroplossing die je ‘oplegt’ en vanuit ‘wij van L&D’ verkoopt faalt bijna altijd. Het ‘denken iets te moeten verkopen’ zou daarnaast ook al een alarmbel moeten zijn.
- Praten met mensen is een belangrijk onderdeel van het beroep van L&D’er. Niet alleen praten als Brugman (soms), maar ook een kletspraatje bij het koffie-apparaat. Dat laatste kan zomaar die informatie opleveren die je nodig had en waar je weer mee verder kunt.
- L&D-ers zijn vaak perfectionisten, die niet tevreden zijn met een zesje. Ze gaan voor de negen of liever nog de tien (oké, ik geef onmiddellijk toe: ik ook). Terwijl je al een enorme stap hebt gemaakt als je van de één naar de zes gaat.
- Een leeroplossing hoeft niet heel fancy te zijn. Het gaat erom dat het werkt. Soms werkt een eenvoudige, niet innovatieve, oplossing net zo goed of misschien wel beter.
Ook luisteren?
Ook luisteren? Je vindt deze podcast via SoundCloud of Spotify. Zelf luisterde ik via Spotify.