TikTok voor leren

TikTok voor leren

Eerder vertelde ik al dat TikTok niet het platform is dat ik als eerste open als ik iets wil leren. Toen blogde ik vooral over elementen van TikTok die je prima kunt ‘lenen’. Bijvoorbeeld als onderdeel van e-learning of voor microlearnings. Voor mezelf is daar in de tussentijd niets in veranderd trouwens. Maar ik kwam een interessant artikel tegen van de New York Times dat ik graag wil delen. Want dat artikel vertelt waarom het interessant is om te kijken naar TikTok voor leren: TikTok zelf als leermiddel dus!

De kracht van het algoritme

Dit artikel zegt namelijk dat steeds meer jonge mensen TikTok gebruiken als zoekmachine. Dat komt omdat het algoritme zo krachtig is. TikTok is heel goed in personaliseren op basis van je interactie met de inhoud. Datzelfde algoritme helpt ook als je gericht naar informatie zoekt. Zoekresultaten worden naar je smaak aangepast. Dat maatwerk gaat samen met het gevoel dat niet het algoritme, maar échte mensen de informatie samenbrengen. In plaats van anonieme websites, zoals je bij Google ziet. Daarnaast is zoeken op TikTok vaak interactiever dan zoeken op Google. Met TikTok-aanbevelingen stel je vast waar je naar op zoek bent. En daarna check je de juistheid van een suggestie op basis van opmerkingen die als reactie op de video’s zijn geplaatst.  

TikTok voor leren
Afbeelding van antonbe via Pixabay

TikTok voor leren

En wat in het kader van leren heel interessant en belangrijk is: jonge mensen zoeken op TikTok niet alleen naar producten en bedrijven, maar ze stellen ook vragen over hoe dingen te doen of wat ze betekenen. Kortom de dingen die jij en ik (lees: de iets oudere generatie) zoeken op YouTube, vinden zij juist, vooral en/of misschien zelfs liever op TikTok. Want met video’s die vaak minder dan 60 seconden lang zijn, geeft TikTok ogenschijnlijk meer relevante antwoorden. En die antwoorden vind je in combinatie met een dynamische en verslavende interactie (die uiteraard plussen en minnen heeft). Daarnaast is het algoritme zo gemaakt dat het mensen op TikTok houdt. Ook dat heeft voor- en nadelen, maar het betekent voor leren in ieder geval dat het interessant is om ook op TikTok te zijn. Of tenminste: interessant kan zijn, als je doelgroep daar ook is.

Tips van een TikTokker   

En hoe doe je dat dan? Nou, door te leren van een pro, namelijk van de tips van een bekende TikTokker:

  • Mensen willen dingen zien waar ze blij van worden, die energie geven en inspireren.
  • Creativiteit is cruciaal.
  • Houd dingen simpel en to the point: kill your darlings.
  • Splits onderwerpen eerst in subonderwerpen en denk dan na over een creatieve aanpak.
  • Connectie maken met je kijkers is essentieel.
Reacties zijn gesloten.