Tools for learning 2021: de top-heel-veel

Tools for learning 2021: de top-heel-veel

Ieder jaar publiceert Jane Hart een lijst met de ‘top tools for learning‘. Die lijst komt tot stand uit de resultaten van een enquête onder veel leerprofessionals. Het geeft niet alleen een beeld van de ’top tools for learning’, maar ook hoe er naar leren gekeken wordt. Meestal is dat beeld vrij stabiel, maar voor 2021 geldt dat juist niet. En het is interessant om te bekijken welke ontwikkelingen terug te zien zijn in de lijst. Ik vertel je over het algemene beeld en maak een lijstje met de ontwikkelingen in leren die je erin terugziet.

Het algemene beeld

In vergelijking met eerdere jaren is de lijst veel groter geworden. Dat komt omdat de situatie van lockdowns, waardoor leren en werken op afstand moest plaatsvinden voortduurde. In 2020 gingen organisaties vooral aan de slag met de meest bekende platforms daarvoor. Maar in 2021 zie je dat organisaties een veel breder scala aan tools en platforms hebben ontdekt en ermee geëxperimenteerd. Je ziet dat terug in (andere) tools voor videovergaderen, engagement tools (zoals Kahoot en Mentimeter) en online whiteboards. Nieuw zijn platforms die erop gericht zijn om teams te laten samenwerken. En ook nieuw zijn virtuele trainings- en workshopplatforms. Je ziet ook meer verschillende e-learningtools.

tools for learning
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Ontwikkelingen in leren

Aan de tools die zijn gestegen in de lijst en/of nieuw zijn toegevoegd, zie je duidelijke ontwikkelingen in vormen van leren. Wat mij daarbij opviel:

  • Het gebruik van video wordt steeds populairder.
  • Podcasts doen het ook goed.
  • Het leren van talen blijft populair.
  • Online cursusplatforms die zich richten op de ontwikkeling van vaardigheden zijn in opkomst (in plaats van kennisoverdracht).
  • Voor individuen zijn er veel nieuwe tools die de persoonlijke productiviteit ondersteunen. Zowel voor werken als voor leren.
  • Veel docenten zijn op zoek naar nieuwe en interessante tools om hun leerlingen betrokken te houden. In de klas én op afstand.

Lees ook: Videocolleges

Reacties zijn gesloten.