Trends in online leren voor 2020

Trends in online leren voor 2020

Het begin van een nieuw jaar is natuurlijk altijd een mooi moment om:

 • jou als lezer alle goeds te wensen voor het nieuwe jaar (een leerzaam jaar had ik je ook kunnen wensen, maar dat vind ik een beetje flauw)
 • terug- en vooruit te blikken op 2019 en 2020
 • een trendlijstje voor 2020 met je te delen

En dat is dan ook precies wat ik in deze blog ga doen!

trends

Terug- en vooruitblikken

Oké, je wordt natuurlijk al een beetje doodgegooid met terug- en vooruitblikken van mensen die je lang niet altijd even goed kent. En die dus lang niet altijd even interessant zijn. Omdat ik je dat wil besparen, wil ik hier vooral mijn lijstje met vragen die ik mezelf heb gesteld met jullie delen. De antwoorden heb ik overigens ook opgeschreven, zodat ik ze er volgend jaar weer bij kan pakken. Mijn vragenlijstje ziet er zo uit:

 • Wat heb ik het afgelopen jaar concreet gerealiseerd?
 • Waar ben ik het meest trots op?
 • Wat was hét moment om vooral heel snel weer te vergeten?
 • Waar heb ik energie van gekregen?
 • Waarin heb ik mezelf in positieve zin verbaasd?

De antwoorden zijn enerzijds een soort ‘verslag’ van het jaar 2019. Anderzijds geven ze richting voor het jaar 2020. Waar wil ik mee doorgaan, waar wil ik mee stoppen, waarin wil ik mezelf ontwikkelen? En wat zou mijn ultieme doel zijn voor 2020? De antwoorden op deze vragen helpen me om dingen te gaan doen én daarin de juiste keuzes te maken. Voor zover je dat van tevoren kunt overzien natuurlijk.

trends

Trends in online leren voor 2020

Frankwatching zette 6 trends voor online leren in 2020 op een rijtje. Niet allemaal (of eigenlijk: allemaal niet) heel nieuw of vernieuwend, wel erg herkenbaar. De trends die zij noemen zijn:

 1. Video based learning
 2. Microlearning
 3. Mobiel: learning on the go
 4. Immersive learning
 5. Curation based learning
 6. Self directed learning

Lees ook: Podcasts voor leren

Als ik zelf zo naar het lijstje kijk, vind ik ze dus niet heel nieuw of vernieuwend, maar wel erg herkenbaar. Voor alle zes geldt namelijk dat ik ermee bezig ben, ik me erop heb georiënteerd, of ik plannen heb om er iets mee te gaan doen. En ja, dat deed ik al in 2019 of nog eerder, dus het zijn niet per se onderwerpen die ineens opduiken in 2020, maar goed… Wat of wanneer iets een trend is, is natuurlijk ook een semantische discussie. Hoe dan ook: relevant vind ik de trends uit dit lijstje zeker wel. De moeite waard dus om het volledige artikel op Frankwatching te lezen.

Reacties zijn gesloten.