Waarom introverten sneller t-shirts opvouwen

Waarom introverten sneller t-shirts opvouwen

Waarom introverten sneller t-shirts opvouwen? Introvert? Check! T-shirts opvouwen? Echt niet. Je snapt dat ik mezelf meteen afvroeg of er ergens iets misgaat. Doe ik iets niet wat ik wel zou moeten doen? Of is het wel prima zo? In ieder geval kun je stellen dat de titel van de podcast ‘waarom introverten sneller t-shirts opvouwen’ in ieder geval mijn aandacht trok. Ik luisterde hem en deel mijn bevindingen met jullie.

Over de podcast

In de omschrijving van de aflevering van de podcast staat: In elke groep zitten introverte mensen. Uit onderzoek blijken die vaak ondergewaardeerd te worden. Hoe ga je als trainer hier mee om? En wat hebben t-shirts hier in vredesnaam mee te maken!? De podcast is er eentje van ‘No more boring learning’ van Brain Bakery. Zij bespreken elke week een onderwerp uit de L&D-wereld. En zeg nou zelf, alleen de titel ‘no more boring learning’ is toch geniaal? Het schept in ieder geval verwachtingen.

Microfoon

Introvert en extravert

Introversie is een persoonlijkheidskenmerk. Psycholoog Carl Jung introduceerde de term introvert. Hij gebruikte die als tegenhanger van de term extravert.In de loop van de tijd is er steeds meer bekend geworden over wat het betekent om introvert of extravert te zijn. Of je introvert of extravert bent, wordt algemeen erkend als een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijkheid.

Een extravert persoon richt de energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte mensen zijn energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief. Ze vinden het over het algemeen fijner om samen te zijn dan om alleen te zijn.

Een introvert persoon richt over het algemeen de energie naar binnen, op de eigen gedachten, gevoelens en ideeën. Introverte mensen zijn meestal rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis. Zij zijn liever alleen dan in een groep en krijgen energie van op zichzelf zijn. Ze kunnen heel sociaal zijn of uit hun dak gaan, maar dan bij voorkeur gedoseerd en gekaderd.

Sneller t-shirts opvouwen?

Mijn ‘highlights’ uit de podcast:

  • Niemand is alleen introvert of alleen extravert, maar als het spannend wordt merk je dat je wel een voorkeur hebt. Iedereen zit ergens op een schaal.
  • Als je introvert bent, is de kans groter dat je luistert naar een goede tip. Extraverten gaan vaker direct aan de slag. Dus geef je een tip over het sneller vouwen van t-shirts, dan is het de introvert die ‘m hoort, opvolgt en sneller is (zegt een onderzoek naar introverte leiders).
  • Ergens in ons DNA zit de overtuiging dat iemand die hard schreeuwt, een goede leider is.
  • In een organisatie heb je juist beiden nodig (introvert en extravert), omdat ze elkaar aanvullen.
  • Als teams eenmaal één dominante voorkeur hebben, dan wordt er gekloond. De volgende die aangenomen wordt zal meer neigen naar de dominante voorkeur.
  • Als je als kind een strategie hebt geprobeerd, die succesvol was, dan blijf je die herhalen. En dat kan zowel het ‘aan het been van je moeder hangen’ zijn, als vol zelfvertrouwen een kamer instappen.
  • Introversie of extraversie is geen vast gegeven. Je kunt erin veranderen of opschuiven in de schaal. Maar zodra het spannend wordt, is het eerste wat je doet: terugkeren naar je natuurlijke neiging.
  • In een training moet je zowel rekening houden met introverten als extraverten: in werkvormen en in de energie die je geeft.
  • Geef introverten de ruimte om na te denken. Bijvoorbeeld door in een werkvorm te benoemen, dat personen x, y en z achtereenvolgens aan de beurt komen. Waarbij persoon x de meest extraverte is, en persoon z veel minder. Dat geeft persoon z de ruimte om na te denken.
Reacties zijn gesloten.