Werkplekleren in de gehandicaptenzorg

Werkplekleren in de gehandicaptenzorg

Werkplekleren is één van de manieren waarop zorgprofessionals zich verder ontwikkelen in hun vak. Zij doen nieuwe kennis en vaardigheden op tijdens het werk. Maar welke methoden zijn er precies om werkplekleren in de gehandicaptenzorg te stimuleren en wat werkt het beste?

Over het onderzoek

ZonMw vroeg Tilburg University om een overzicht van methoden voor werkplekleren in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit het onderzoek bij 20 organisaties kwamen 32 verschillende methoden naar voren, ingedeeld in vier categorieën: leren van de praktijk, samen leren, tijd- en plaatsonafhankelijk leren, en directe ondersteuning op de werkvloer. Het onderzoek benadrukt de diversiteit aan methoden. Tegelijkertijd zegt het ook dat verdere evaluatie van de effectiviteit ervan noodzakelijk is. Hierbij is speciale aandacht nodig voor het verbeteren van werkplezier en kwaliteit.

werkplekleren
Deze afbeelding is gegenereerd met AI

Diversiteit aan methoden

Het onderzoek laat een grote diversiteit aan methoden om werkplekleren te stimuleren zien. Veel organisaties ontwikkelen flexibele en op maat gemaakte leertrajecten. Vaak met behulp van praktijkcasuïstiek. Dit maakt het leren relevanter en beter afgestemd op de dagelijkse praktijk van de zorgprofessionals.

Flexibiliteit en toegankelijkheid

Een opvallend voordeel van werkplekleren is de mogelijkheid om plaats- en tijdsonafhankelijk te leren en vooral om daar flexibel in te zijn. Dit maakt het leren toegankelijker en beter te combineren met de werkroosters van zorgprofessionals. Echter, deze flexibiliteit kan ook leiden tot minder gestructureerde leerervaringen.

Evaluatie van effecten

Hoewel er veel verschillende methoden worden gebruikt, ontbreekt een grondige evaluatie van het effect ervan vaak. In slechts een minderheid van de casussen werd systematisch gekeken naar de leerresultaten en de impact op individuele en organisatieprestaties. Dat maakt dat meer onderzoek en (betere) evaluatie belangrijk is.

Wat kun je met de resultaten van dit onderzoek?

  • Werkplekleren biedt veel potentie voor de professionele ontwikkeling van zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg en daarbuiten.
  • Implementeer verschillende leerstrategieën die aansluiten bij de specifieke behoeften van jouw team.
  • Organiseer leeractiviteiten op momenten die de werknemers zelf kunnen kiezen.
  • Ontwikkel een systeem om de effectiviteit van werkplekleren te monitoren. Geef daarin zowel aandacht aan werkplezier als prestaties.
Reacties zijn gesloten.