Zakboekje persona’s in het mbo

Zakboekje persona’s in het mbo

Dé mbo-student bestaat niet. Oud, jong, met werkervaring, zonder werkervaring, omscholen, bijscholen en voorschakelen: dat komt allemaal voor. Tegelijkertijd kan dat je werk als ontwikkelaar van bijvoorbeeld e-learning of examens lastig maken. Want: voor wie ontwikkel je nu precies? Daarbij kan het ‘zakboekje persona’s‘ je helpen. Dit zakboekje is ontwikkeld in het kader van het project ‘doorpakken op digitalisering’.

Design Thinking

Als je leeroplossingen ontwerpt, gebruik je 9 van de 10 keer daarbij een ontwerpmodel. Of je combineert elementen uit verschillende modellen. Design Thinking is zo’n model. Met dit model, of eigenlijk is het misschien wel meer een benadering, stel je de lerende centraal. Je maakt persona’s, interviewt de doelgroep, observeert, loopt mee et cetera. Omdat je de doelgroep goed in beeld hebt, maak je beter passende leerinterventies.

Lees ook: De customer journey voor leren

Zeven fictieve persona’s

Het zakboekje ‘persona’s in het mbo’ bevat zeven fictieve persona’s die studenten en leervragen letterlijk een gezicht geven:

  • Yara de Vree – Initieel onderwijs
  • Marije Faber – Voorschakelen
  • Hans Voerman – Omscholing hybride docent
  • Klaas Jongeneel – Omscholing
  • Debby Johnson – Opscholing
  • Aroen Dalkilic – Bijscholing
  • Anwar Samat – Voorschakelen nieuwkomer

De voorbeelden laten zien hoe hoe divers de lerenden en hun scholingsbehoeften zijn. Binnen een school zijn er ongetwijfeld nog veel meer varianten mogelijk. Je kunt de persona’s gebruiken om te ‘checken’ of je leermiddelen, maar ook je opleidingsaanbod en je serviceconcepten wel aansluiten bij alle lerenden. Heb je alle doelgroepen wel goed in beeld? Misschien kom je erachter dat je vooral inzet op één of enkele persona’s, in plaats van allemaal. Dan is het belangrijk om de vraag te stellen of dat een bewuste of onbewuste keuze is.

Afbeelding van Ilona via Pixabay

Een aanrader

Kortom: er zijn veel mogelijkheden om dit zakboekje te gebruiken. Ik vind het zelf überhaupt al geweldig dat dit boekje gemaakt is. Want normaalgesproken bedenk je dit zelf. Dat blijft toch een beetje uit de losse pols en is vaak niet helemaal compleet. Dus ik denk dat dit boekje je werk als ontwikkelaar makkelijker kan maken. En dat is natuurlijk altijd fijn!

Reacties zijn gesloten.